Dulceata de trandafiri este cea mai parfumata dulceata, dar in acelasi timp, este destul de laborioasa. Prepar aceasta dulceata, ca toate celelalte (cu unele modificari, survenite de-a lungul anilor de experienta in bucatarie) avand drept sursa de inspiratie / carte de capatai lucrarea Conservarea fructelor pentru iarna, scrisa de Natalia Tautu-Stanescu.

Din aceste ingrediente, vor iesi 3 borcane de dulceata.

Se scutura bine petalele pentru a indeparta grauncioarele de polen, dupa care se taie cu un foarfece de bucatarie curat (sau se rupe cu mana) partea alba de la baza lor.150 grame de petale se freaca usor cu o jumatate de lingurita de sare de lamaie, pana se fac rosii, dupa care se pun la frigider, in vasul in care erau.

Celelalte petale de trandafiri (150 grame) se pun la fiert cu 1, 1 litri de apa, timp de 10-15 minute, pana se decoloreaza. Se ia de pe foc vasul cu petalele fierte, se lasa la racit si apoi se strecoara zeama printr-un tifon.

Se pune zaharul in cratita in care se face dulceata si se toarna peste el 4 pahare din zeama in care au fiert petalele de trandafiri. Se da cratita la foc mic, pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga petalele care au fost frecate cu sare de lamaie. Se face focul mai iute si, din cand in cand, se agita cratita pentru ca petalele de trandafiri sa se desfaca in sirop. Se fierbe dulceata la foc iute si se aduna spuma care se formeaza. Se face proba bobului si daca siropul nu se imprastie imediat ce cade pe farfurioara, inseamna ca dulceata este gata. Se ia cratita de pe foc si se lasa la racit. Se acopera vasul cu un prosop curat, umezit si stors bine. Cand s-a racit, se pune dulceata in borcane, care se inchid ermetic si se depoziteaza intr-un un loc racoros, curat si aerisit.

In dulceata de trandafiri nu se pune baton de vanilie, pentru ca este suficient de parfumata. De asemenea, nu se pune zeama de lamaie, deoarece petalele au fost frecate cu sare de lamaie. Dulceata de trandafiri se poate zaharisi foarte usor, daca intra in contact cu un corp strain (chiar zahar de pe marginea cratitei in care fierbe). Iata de ce este bine ca atunci cand se leaga siropul, sa se stearga peretii interiori ai vasului cu o bucata de panza curata, umezita si stoarsa bine. Aveti grija sa nu legati prea tare siropul, pentru ca exista riscul ca dulceata sa se zahariseasca. Daca va mai ramane sirop, puneti-l intr-o sticla si folositi-l ca atare, cu apa minerala, sau ca toping parfumat pentru alte dulciuri.