Anul acesta, am incercat o alta varianta de dulceata de trandafiri. Minunata, suava si delicata, cu un parfum discret.

Din experienta, am invatat un pont menit sa usureze munca pregatirii petalelor.

L-am scris in cadrul retetei, sa va fie de folos!Siropul de zahar:Mai intai, se pregateste siropul de zahar. Se poate folosi si zahar brut, dar va schimba culoarea dulcetii in final. Exista doua variante de preparare a siropului de zahar.

Intr-un vas mare, se toarna apa, apoi se adauga zaharul alb. Se transfera vasul pe foc, amestecand in cand in cand. Se lasa la fiert, la foc potrivit, pana capata consistenta si se leaga ca un sirop.

A doua varianta: Se pun la fiert in aceeasi cantitate de apa, cateva florescente de trandafiri; dupa ce au dat intr-un clocot, se strecoara apa si se adauga zaharul care se lasa la fiert, in acelasi mod.

Siropul trebuie sa fie bine legat, pentru ca atunci cand se adauga petalele de trandafiri, sa nu mai fie lasat mult pe foc, la fiert, altfel culoarea scade in intensitate.

Pregatirea petalelor:Alegeti trandafirasi de dulceata, din aceia micuti, parfumati, cu petale subtiri. Culegeti cand sunt abia infloriti, nu paliti. Pregatiti petalele de indata ce le-ati cules sau le puteti tine la frigider, cel mult pana a doua zi. Din acel moment, exista riscul sa isi piarda din parfum, culoare, prospetime. Asta va spun din experienta, fiindca anul trecut le-am lasat cateva zile la frigider, intr-o punga de plastic si cand i-am preparat, petalele erau patate, ofilite, etc, iar culoarea dulcetii a fost departe de ce ar fi trebuit sa iasa.

Pont:Ca sa va fie mai usor la taiat petalele, in momentul in care ii culegeti, rupeti-i cu tot cu un pic de tulpina (peduncul). Prindeti intre 3 degete, toate petalele, tineti strans si trageti-le de pe receptacul. Acum e momentul sa decupati toate petalele odata. Cel mai bine, se vede in poze.

Asadar, odata terminata operatiunea de pigulire, se spala intr-o apa rece, se lasa la scurs. Se transfera intr-un vas, se presara 1-2 linguri de zahar alb si sarea de lamaie. Se freaca petalele energic, pana cand scad in volum si capata intensitate in culoare. Trebuie frecate bine, apoi scurse de apa lasata. Se lasa 30 minute la rece, apoi se adauga in siropul de zahar. Se amesteca usor cu o lingura de lemn, se adauga lamaia spalata, decojita si taiata felii. Se mai lasa pe foc, 15- 20 minute maxim, apoi se ia vasul de pe foc. Se lasa dulceata de trandafiri sa se linisteasca o jumatate de ora, apoi se toarna in borcanase curate, sterilizate. Se sigileaza cu capace, se acopera cu un prosop si se lasa pana se tempereaza de tot. Se acopera capacele cu hartie si se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat.

Este o dulceata cu o aroma fina, rafinata si absolut delicioasa.

Munca multa, dar se merita sa pregatiti dulceata de trandafiri!Sa va fie de folos!Alegeti trandafirasi de dulceata, din aceia micuti, parfumati, cu petale subtiri. Culegeti cand sunt abia infloriti, nu paliti. Pregatiti petalele de indata ce le-ati cules sau le puteti tine la frigider, cel mult pana a doua zi. Din acel moment, exista riscul sa isi piarda din parfum, culoare, prospetime. Asta va spun din experienta, fiindca anul trecut le-am lasat cateva zile la frigider, intr-o punga de plastic si cand i-am preparat, petalele erau patate, ofilite, etc, iar culoarea dulcetii a fost departe de ce ar fi trebuit sa iasa. Ca sa va fie mai usor la taiat petalele, in momentul in care ii culegeti, rupeti-i cu tot cu un pic de tulpina (peduncul). Prindeti intre 3 degete, toate petalele, tineti strans si trageti-le de pe receptacul. Acum e momentul sa decupati toate petalele odata. Cel mai bine, se vede in poze.