Bunica mea era cea care pregatea dulceata de zmeura. Ea o fierbea mult, pentru a rezista cat mai mult timp si devenea ca un gem, iar boabele de zmeura se striveau. Anul acesta m-am gandit sa incerc sa fac dulceata de zmeura pe care sa o fierb putin, astfel incat sa ramana intregi boabele. Pentru a ramane intregi este indicat sa se fiarba o cantitate cat mai mica. Eu am fiert dulceata in 2 transe a cate 1.5 kg. Mai jos am trecut cantitatile folosite pentru ambele transe. Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Oana care explica foarte frumos si clar pasii retetei. Sper sa reziste cat mai mult timp dulceata mea. Revin cu impresii peste cateva luni cand voi consuma dulceata.

Asezi zaharul intr-o oala larga cu pereti mai inalti (dulceata se umfla la fiert) si il umezesti cu apa rece (150 ml de apa la 1 kg de zahar). Tot acum storci si zeama de la lamaie si o torni peste zaharul umectat din oala. Zeama de lamaie previne cristalizarea, pe langa faptul ca va ajuta la pastrarea culorii frumoase a fructelor. Asezi oala la foc iute si urmaresti ca zaharul sa se dizolve si sa fiarba siropul. Il lasi la fiert 5-6 minute (la foc iute) timp cronometrat din momentul in care fierbe in masa, nu de cand ai pus oala pe foc. Faci testul cu picaturile de sirop pe o farfurioara, la temperatura camerei. Cand siropul a fiert suficient si s-a legat (fara sa devina galbui-caramelizat), adaugi boabele de zmeura. In prima faza, ele plutesc la suprafata siropului fierbinte. Le apesi delicat cu ligura de lemn ca sa fie cuprinse bine de sirop. Pastrezi focul iute sub oala. Cand incepe sa clocoteasca, reduci focul sub oala si culegi spuma care s-a format la suprafata. Cronomentrezi 15 minute din acest moment. Dupa scurgerea acestui timp, opresti focul, tragi oala deoparte si o acoperi imediat cu un stergar curat de bucatarie, bine udat cu apa rece si stors. Lasi dulceata sa se raceasca complet. Acesta este timpul necesar ca boabele de fruct sa absoarba solutia de zahar din jur si sa se confieze. Speli si sterilizezi borcanele si capacele lor. Umpli borcanele, le infiletezi capacele si gata. Mie mi-au iesit 8 borcane 400 ml de dulceata.

Pentru a ramane intregi, este indicat sa se fiarba o cantitate cat mai mica si sa amesteci cat mai usor si mai putin in timpul fierberii.