Pentru ca este atat de usor de facut, gemul de prune sa gaseste in orice camara. Gemul poate fi preparat cu fructe intregi, sau tocate, mai ales daca doriti sa-l folositi la prepararea unor dulciuri.

De aceasta data am facut gem din prune tocate, pentru ca il voi folosi la clatite, cornuri cu gem si nuca si la alte prajituri.

Din aceste ingrediente mi-au iesit 8 borcane de gem.

Se aleg prune mari, coapte si fara defecte. Se curata de codite si frunze, se spala, se desfac in jumatati si se scot samburii.

Se dau prunele prin masina de tocat, iar apoi se adauga 1 kg de zahar, se amesteca bine si se da vasul in cuptor, la foc iute, pana se ingroasa. Se ia putin gem cu o lingurita si se pune pe o farfurioara rece. Daca timp de 1-2 minute gemul isi pastreaza forma si nu se imprastie, atunci el este legat si se poate scoate vasul din cuptor.

Gemul se toarna fierbinte, in borcane incalzite in prealabil, pentru a nu se sparge.

Borcanele se inchid cu capace numai dupa ce gemul s-a racit. Se pastreaza in camara, la racoare.

Pentru ca gemul sa aiba o culoare frumoasa, trebuie preparat in cantitati mici si la foc iute. Vasul in care se prepara gemul trebuie sa aiba peretii mai largi si mai grosi. Daca faceti gemul in cuptor, riscul sa se prinda de fundul vasului e foarte mic. Daca nu, trebuie neaparat sa puneti o tabla sub vas, pentru a nu fi in contact direct cu flacara aragazului. Daca vreti sa pastrati gemul un timp mai indelungat, chiar in camari mai putin racoroase, va trebui sa puneti borcanele, fara capace, pe o tava in cuptorul cald, la foc mic. Veti tine borcanele in cuptor pana ce gemul va face la suprafata o coaja/pojghita/crusta groasa. Lasati borcanele la racit in cuptor, dupa care le veti scoate, le veti inchide ermetic si le veti pune in camara. Controlati din cand in cand borcanele cu gem. Daca veti constata ca au prins mucegai la suprafata, il veti aduna cu o lingura curata si uscata, dupa care veti mai fierbe gemul in cuptor timp de 5-10 minute.