reteta romaneascaDe ziua nationala am pregatit o fasole cu ciolan, delicioasa, dupa o reteta de pe blogul Savori urbane.

Fasolea boabe uscata o pui la inmuiat in apa rece, pentru minim 8 ore (peste noapte). Asezi ciolanul intreg, cu os cu tot, intr-o oala incapatoare si il acoperi cu apa rece (sa treaca cu 2 degete deasupra lui) si il pui la foc iute la fiert. Eu am folosit oala sub presiune si l-am fiert 30 de minute. Dezosezi si tai carnea (cu soric cu tot) in bucati potrivite. Apa in care a fiert ciolanul o pastrezi.

Intre timp, pui la fiert fasolea inmuiata. O lasi sa clocoteasca 10-15 minute si ii schimbi apa de 2 ori. O scurgi de apa, o clatesti si o pui din nou la fiert in apa rece.

Pui din nou fasolea in oala si torni peste ea zeama calda in care a fiert ciolanul. Nivelul de lichid e cu 1 deget deasupra fasolei.

Cureti si toci ceapa, cureti rosia de coaja si o tai cubulete, iar morcovul curatat si spalat il dai pe razatoarea mica. Intr-o tigaie calesti ceapa, morcovul si rosia in 2 linguri de ulei, la foc mic. Presari si un pic de sare care sa ajute la inmuierea lor. Adaugi sosul de rosii si 2 polonice de zeama de la ciolan. Torni peste fasole sosul de legume cu rosii si amesteci, apoi adaugi si bucatile de ciolan fiert si dezosat. Adaugi condimentele (sare, piper, boia dulce, foaia de dafin) si lasi sa fiarba la foc mic pana cand fasolea a devenit moale, pastoasa. Servesti fasolea cu ciolan cu muraturile preferate. Noi am servit-o cu gogosari si conopida si paine proaspata de casa.

Pont: o lingurita de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune la primele 2 ture de fierbere, nu si la ultima.