Ceapa este un ingredient foarte gustos care confera multa savoare, dulceata si aroma mancarurilor.

Daca nu ati pregatit pana acum o mancare cu multa ceapa, va recomand sa o faceti. Am o reteta numai buna!Se condimenteaza carnea de pui cu sare, piper, usturoi, dupa cum va place. Se adauga o ceapa tocata marunt. Se amesteca bine, apoi se pune la rece cateva ore. Cu ceva timp timp inainte sa pregatim tocanita, se scoate carnea de la rece, se formeaza chiftelute de marime potrivita, se asaza intr-o tava cu hartie de copt si se pun la copt, in cuptorul preincalzit, la foc iute. Se lasa 15-20 minute, apoi se intorc si se mai lasa 10-15 minute.

Separat, se curata cepele si ardeiul. Se taie julien.

Se pune la incins o tigaie (preferabil una cu diametru mare), cu ulei, apoi se adauga ceapa si ardeiul taiate. Se lasa focul iute la inceput, (atentie sa nu o ardeti), apoi se reduce focul si se lasa sa se gateasca inabusit, cam 20 minute. Astfel va iesi dulceaga, gustoasa.

In momentul in care chiftelutele sunt gata, se transfera in tigaie. Se lasa cateva minute.

Se dilueaza pasta de rosii in 300-400 ml de apa. Se toarna peste ceapa, in tigaie. Se amesteca usor cu o spatula din lemn cat sa se omogenizeze sosul peste ceapa. Se lasa totul la foc mic, sa se gateasca lent si bine. Se adauga un praf de sare si se acopera cu un capac. Daca mai e cazul, mai adaugati putina apa.

Se lasa pe foc mic, aproximativ 30 minute, pana cand scade sosul si ceapa devine rumena. Se potriveste gustul cu sare, daca e nevoie. Se serveste cu mamaliguta calda sau cu turte facute in casa, iese o nebunie.

Daca doriti, puteti adauga 1 lingurita de zahar brut peste sos, eu nu am folosit zahar, dar stiu acest pont de la bunica mea. Ea folosea o lingurita de zahar la mancarurile cu legume, in special cele cu ceapa, ardei sau la mancarea de mazare. Puteti opta pentru prajirea chiftelelor, insa la cuptor ies mai suculente si mai gustoase.