Am plecat de la o reteta a Oanei Placinta si am modificat-o potrivit gusturilor mele. Fata de reteta Oanei, am preferat sa pun ciupercute champignons proaspete (pe care le-am fiert si maruntit) si ulei de floarea soarelui, nu de masline, care este amar si nu-mi place decat la unele preparate. De asemenea, ca verdeata am preferat mararul, pentru ca-mi place mai mult decat patrunjelul, in preparate gatite.

Am pus, asadar, ingredientele care mi se par mai potrivite, in conformitate cu gusturile mele si in cantitati acceptabile (mult mai putina faina, de exemplu) si au iesit 6 gugulufi aperitiv foarte buni si aspectuosi, numai buni pentru sotul meu, ca sa-i ia la serviciu.

Ciupercutele se curata de pielite si de lamele, se spala in cateva ape si se pun la fiert, in apa cu sare, pentru 10 minute. Dupa ce au fiert, se strecoara de apa, se tamponeaza cu un prosop de hartie si se taie marunt.

Mararul se alege, se spala, se zvanta si se taie marunt.

Se aleg albusurile de galbenusuri si se mixeaza cu sare, pana se fac spuma. Se adauga pe rand galbenusurile, unul cate unul, mixand mereu, dupa care se adauga faina amestecata cu praful de copt.

Cand compozitia este omogena, se renunta la mixer si se incorporeaza usor, cu lingura, sa nu scada aluatul, smantana, ciupercutele taiate marunt, piperul, mararul si la urma, uleiul.

Se toarna compozitia (care are consistenta unui aluat mai gros decat cel pentru clatite) in formele de mini gugulufi din silicon si se da la cuptor. Cand s-au rumenit, se scoate tava din cuptor si dupa ce se racoresc putin, se pot scoate gugulufii din forma. Sunt buni atat calzi, cat si reci.

Puteti folosi si ciupercute din conserva, dar va trebui sa le clatiti in mai multe ape si sa le scurgeti bine inainte de a le taia marunt. Cine nu agreeaza mararul, poate folosi patrunjel. Mixati bine mai intai albusurile si galbenusurile, pentru a iesi o compozitie legata, care sa sustina bine ingredientele celelalte. Aveti grija ca ciupercutele sa nu fie apoase, iar mararul sa fie bine zvantat, inainte de a fi maruntit, in vederea incorporarii in aluat. Daca aluatul nu este legat, ci curgator (din cauza ca nu ati mixat suficient albusurile si galbenusurile) atunci mai puteti suplimenta cantitatea de faina, dar nu prea mult, pentru ca gugulufii vor iesi densi si inecaciosi.