Provocarea GastroArt.

Cea mai buna savarina, deloc gretoasa si racoritoare.

Pregatim mai intai blatul. Separam albusurile de galbenusuri, albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand acesta se topeste si devin o crema albicioasa. Peste galbenusuri adaugam faina, amidonul si esenta, apoi adaugam treptat albusurile. Incorporam bine albusurile cu o spatula, iar la final adaugam si grisul.

Tapetam fundul unei tavi cu hartie de copt sau il ungem cu ulei, turnam compozitia si o coacem la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru 30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Intre timp pregatim siropul, punem zaharul cu apa intr-un ibric si fierbem pana cand se topeste zaharul. Adaugam la final si lichiorul.

Blatul de savarina il punem pe un platou, il lasam 10 minute la racorit, apoi ii taiem un capac deasupra, dar nu il taiem pana la capat, exact ca la savarinele mici.

Insiropam blatul de jos, nu si capacul tortului.

Lasam blatul deoparte si trecem la pregatirea capsunilor. Eu am folosit capsuni congelate.

Punem capsunile intr-un vas, adaugam zahar si le punem pe foc pana cand zaharul este topit. Adaugam amidonul, amestecam bine si mai lasam inca 1-2 minute pe foc.

Ridicam capacul tortului, punem un strat de capsuni, apoi adaugam frisca mixata tare. Lasam capacul tortului peste frisca, adaugam capsuni si ornam cu bomboane sau cum doriti. Dam tortul pentru cel putin 2 ore la rece.

Puteti adauga gem de capsuni daca aveti. Se poate elimina lichiorul, daca vor manca si copii din tort.