Am tot nimerit in ultima vreme stafide (cumparate) rancede sau cu un gust neplacut, asa ca m-am hotarat sa mi le fac eu. Am intrebat-o pe mama cum facea bunica, dar pentru ca la apartament nu e ca la tara, m-am adaptat si le-am uscat la cuptor, cam in doua zile, in mai multe reprize.

Se spala strugurii, se desprind boabele de pe ciorchini.

Se rasfira boabele pe o tava cu hartie de copt. Eu am incercat o serie cu hartie si o serie fara. Boabele continand apa, se lipesc de tava si au tendinta sa se arda usor, asadar mie mi-a prins mai bine hartia de copt.

Se incalzeste cuptorul, apoi se face focul foarte mic. Se da tava la cuptor si se amesteca des in boabe. Se stinge focul, iar dupa ce se raceste cuptorul, se repeta procedeul.

Pentru ca nu am deshidrator, eu asa usuc si strugurii si legumele: in mai multe reprize, ceea ce poate dura cam o zi-doua.

Din 2 kg de struguri se obtin 160 g de stafide. E mult, e putin? Pentru mine e suficient, pentru ca am umplut o cutiuta din aceea de la mascarpone. Le-am pus pe un servet, in cutia pe care o tin cu capacul inchis. Am ramas surprinsa ca sunt asa de aromate si de gustoase, nu se compara cu cele din comert.

P.

S. La una dintre serii, am adaugat in tava cateva prune si nuci, si ce gustoase au fost! Timp de pregatire: 15 minTimp de uscare: aprox 24 hPortii: 8 Pofta Buna!Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/stafide-de-casa-din-struguri-albi.html