Anul acesta voi face de toate din gutui (dulceata, gem si peltea) pentru ca am primit multe fructe de la vecini. De fapt, pelteaua si gemul sunt deja in borcane, iar dulceata este programata pentru maine dimineata...

De aceasta data am aromatizat gemul de gutui cu scortisoara si cu anason stelat. Initial am vrut sa folosesc si un baton de vanilie, dar mi-am adus aminte ca fructele parfumate nu au nevoie de vanilie. In schimb scortisoara si mai ales anasonul stelat ii dau gemului un gust foarte bun, special, daca se folosesc cu masura.

In fapt, am facut o portie mare de 2 in 1! Din 2,500 kg de gutui curatate am facut 14 borcane de gem si 10 borcane de peltea. Pentru ca am vrut sa fac si peltea din zeama rezultata la fiert, nu am indepartat coaja fructelor in care se afla agentul de gelifiere (pectina), iar gemul rezultat a fost mai grosier, asa cum mi se pare ca este foarte bun pentru umpluturi. Cine nu vrea sa faca si peltea, va curata coaja si dupa ce fructele vor fi pasate, va iesi un gem ca o pasta fina.

Am preparat gemul in doua reprize, dar aici am dat cantitatea totala de ingrediente si de produse finale.

Gutuile se spala bine si se sterg cu un prosop de hartie, pentru ca tot puful sa fie indepartat, la fel ca orice alte impuritati. Pentru o prima transa de gem (nu e bine de preparat cantitati mari!) se foloseste cate o jumatate din cantitatile de ingrediente din lista.

Se imparte fiecare gutuie in patru, se indeparteaza cotorul si partea lemnoasa si tare care inconjoara miezul fructului si se portioneaza in felii care se pun intr-o oala incapatoare, cu 2 litri de apa rece, in care se mai adauga zeama si coaja de la o lamaie. Se da vasul la fiert, la foc iute, timp de 15-20 de minute, sau pana ce se constata ca gutuile sunt moi.

Cand gutuile sunt fierte, se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se iau cu paleta si se pun in vasul in care se va face gemul. Se paseaza/mixeaza feliile fierte de gutui, se adauga zaharul, batonul de scortisoara si anasonul stelat, dupa care se da vasul la cuptor, la foc iute. Se amesteca din timp in timp si cand gemul a scazut suficient si este legat (nu mai lasa zeama atunci cand este pus pe farfurioara, pentru verificare) se scoate vasul din cuptor.

Se pune gemul fierbinte in borcane si se lasa pana ce se raceste. Dupa ce gemul s-a racit complet, se inchid borcanele cu capace si se depoziteaza in camara, intr-un loc uscat, curat si aerisit.

Se procedeaza la fel si pentru cea de-a doua transa de gem, folosind restul de ingrediente (1,250 kg gutui curatate, 1 kg de zahar, 1 lamaie, 1 baton de scortisoara, 1 anason stelat si 2 l de apa).

Cine vrea sa faca si peltea, va strecura zeama in care au fiert gutuile si o va pune cu zahar la fiert, la foc iute si atent supravegheat (la 4 pahare de zeama, 1,250 kg zahar) pana ce se leaga bine (la verificare, pelteaua cade bob in farfurioara si asa ramane, nu se imprastie, nu se deformeaza). Si pelteaua se toarna fierbinte in borcane. Se inchid borcanele cu capace doar dupa ce pelteaua s-a racit complet. Se pastreaza in aceleasi conditii ca toate gemurile si dulceturile.

Este mai bine ca gemul, la fel ca dulceturile, sa fie preparat in cantitati mai mici (maxim 1,5 kg de zahar) pentru ca prin fierbere indelungata, ca sa se lege, se inchide mult culoarea produsului final. Anasonul stelat are un gust foarte puternic, asa ca nu adaugati prea mult. Daca doriti sa faceti si peltea, lasati gutuile cu coaja, eventual si cu cotoare, daca sunt curate, pentru ca acestea contin pectina care leaga/gelifiaza. Totusi, pentru gem, inainte de pasare, va trebui sa scoateti atat cotoarele, cat si partea lemnoasa care inconjoara cotorul. Daca doriti sa faceti doar un gem fin ca o pasta, indepartati coaja si cotorul cu partea lemnoasa. Daca doriti ca gemul sa nu fie foarte dulce, ci dulce-acrisor, puteti reduce cantitatea de zahar. Totusi, nu uitati ca zaharul conserva fructele si daca va fi prea putin, gemul nu se va lega suficient si se va acri/strica. Inainte de a opri procesul de fabricatie, verificati daca gemul a scazut suficient. Scoateti o lingurita de gem pe o farfurioara si daca nu lasa zeama, dupa ce se raceste si pare legat, atunci gemul poate fi luat de pe foc si pus in borcane. Pelteaua bine legata trebuie sa cada bob pe farfurioara si sa nu se imprastie. Gemurile se depoziteaza intr-un loc uscat, curat si racoros. La caldura, sau umezeala, gemurile vor fermenta. Ele vor fermenta si daca nu au fost scazute suficient, sau daca au avut prea putin zahar.