Detalii Alba ca zapada
Ingrediente:
2oua,
6 linguri zahar,
9 linguri ulei,
6 linguri lapte dulce,
1 lingurita amoniac alimentar,
faina,
coaja rasa de la o lamaie si sucul unei jumatati de lamaie,
Ingrediente pentru crema: 2 pachete unt (80% grasime),
1 l lapte dulce,
16 linguri zahar tos,
200 gr gris,
2 lamai (sucul),
Pentru glazura: 2 plicuri zahar pudra cu aroma de vanilie,
suc de lamaie
Foile se pregatesc astfel: se stinge amoniacul cu suc de lamaie, apoi se amesteca toate ingredientele - mai putin faina - pana obtineti un aluat cu consistenta egala. Adaugati de-acum cate putina faina si amestecati, apoi framantati pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Impartiti aluatul in 4. Din fiecare sfert coaceti - pe fundul unei tavi (25/35cm), cate o foaie. Foaia trebuie sa fie foarte bine intinsa si se tine in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox 8 minute - fara sa se rumeneasca. Crema o pregatesc astfel: Fierb laptele cu zaharul tos pana cand se dizolva tot zaharul. Apoi adaug grisul si amestec energic si continuu ca sa nu se faca cocoloase si nici sa nu se prinda de oala. Dupa 4-5 minute, sting focul si pun deasupra o folie alimentara - ca sa nu faca coaja - si dau ciulamaua la rece. Cat timp se raceste ciulamaua, amestec doua pachete de unt (rece) pana cand se elimina apa tehnologica iar apoi continuu pana cand untul devine spumos. Ciulamaua foarte bine racita, o amestec pana devine pufoasa apoi adaug sucul proaspat stors de la lamai. Amestec pana se incorporeaza tot sucul de lamaie si apoi adaug treptat untul, amestecand continuu. Aceasta crema o impart in 3 si o intind intre foi, presand bine fiecare foaie inainte de a intinde urmatorul strat de crema. Glazura: cern zaharul pudra si apoi adaug cate putin suc de lamaie. Amestec pana cand obtin o glazura semilichida, pe care o intind cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi. Dau la rece cateva ore (ideal pana a doua zi) si tai forme potrivite cu un cutit cu lama subtire, pe care il sterg cu un sevetel umed dupa fiecare taietura.
Foile se pregatesc astfel: se stinge amoniacul cu suc de lamaie, apoi se amesteca toate ingredientele - mai putin faina - pana obtineti un aluat cu consistenta egala. Adaugati de-acum cate putina faina si amestecati, apoi framantati pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Impartiti aluatul in 4. Din fiecare sfert coaceti - pe fundul unei tavi (25/35cm), cate o foaie. Foaia trebuie sa fie foarte bine intinsa si se tine in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox 8 minute - fara sa se rumeneasca. Crema o pregatesc astfel: Fierb laptele cu zaharul tos pana cand se dizolva tot zaharul. Apoi adaug grisul si amestec energic si continuu ca sa nu se faca cocoloase si nici sa nu se prinda de oala. Dupa 4-5 minute, sting focul si pun deasupra o folie alimentara - ca sa nu faca coaja - si dau ciulamaua la rece. Cat timp se raceste ciulamaua, amestec doua pachete de unt (rece) pana cand se elimina apa tehnologica iar apoi continuu pana cand untul devine spumos. Ciulamaua foarte bine racita, o amestec pana devine pufoasa apoi adaug sucul proaspat stors de la lamai. Amestec pana se incorporeaza tot sucul de lamaie si apoi adaug treptat untul, amestecand continuu. Aceasta crema o impart in 3 si o intind intre foi, presand bine fiecare foaie inainte de a intinde urmatorul strat de crema. Glazura: cern zaharul pudra si apoi adaug cate putin suc de lamaie. Amestec pana cand obtin o glazura semilichida, pe care o intind cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi. Dau la rece cateva ore (ideal pana a doua zi) si tai forme potrivite cu un cutit cu lama subtire, pe care il sterg cu un sevetel umed dupa fiecare taietura. Foaia se intinde direct pe fundul tavii, acoperit cu hartie de copt. Cand scoateti foaia din cuptor manevrati-o cu grija ca sa nu o rupeti. Eu o las sa se raceasca pe hartia pe care am copt-o, pe un gratar. Dupa ce s-a racit, o pastrez pe un blat de lemn pana cand pun crema. Pofta buna!