Detalii Vitel in sos de cascaval si masline
Cu o zi inainte de a pregati mancarea se curata carnea de pielite si grasime,se spela,se lasa la zvantat si se taie fasii mai groase care se impaneaza cu slanina. Se pune la marinat intr-un amestec format din otetul de vin care se da in clocot,la care se adauga celelalta ingrediente,omogenizand si se toarna amestecul fierbinte peste carne. Dupa racire,se da la frigider. A doua zi se taie carnea in bucati mai mici,iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. In untul incins se caleste ceapa si usturoiul,apoi se adauga carnea si se prajeste,amestecand mereu. Se lasa sa fiarba,la foc mic,pana scade tot lichidul. Se condimenteaza cu sare(mai putina pentru ca maslinele si telemeaua sunt sarate),boia, piper si se omogenizeaza. Tot acum se adauga si 1 lingurita de zahar si se lasa sa mai fiarba foarte putin,amestecand,cat sa se caramelizeze zaharul. Se pune vinul,bulionul si putina apa, daca este nevoie,functie de cat sos doriti sa aveti. Se lasa la fiert,la foc mic. Intre timp se dau maslinele intr-un clocot (cu apa) si se lasa la scurs. Se dizolva amidonul in smantana. Cand carnea este aproape fiarta,se adauga ardeii taiati bucatele si se mai lasa pe foc mic,sa fiarba Cand carnea este facuta se pun maslinele se incorporeaza telemeaua sfaramata,cascavalul ras, amidonul dizolvat in smantana si se mai lasa cateva minute,la foc mic,amestecand continuu,pana se leaga sosul. Se potriveste de sare si piper,daca mai este nevoie. Se serveste cald cu garnitura de cartofi(nature,piure) sau alta garnitura preferata. Cei ce doresc pot servi sosul cu putina zeama de lamiae, pe deasupra. Eu l-am servit cu piure de cartofi cu usturoi si lamaie.
Cu o zi inainte de a pregati mancarea se curata carnea de pielite si grasime,se spela,se lasa la zvantat si se taie fasii mai groase care se impaneaza cu slanina. Se pune la marinat intr-un amestec format din otetul de vin care se da in clocot,la care se adauga celelalta ingrediente,omogenizand si se toarna amestecul fierbinte peste carne. Dupa racire,se da la frigider. A doua zi se taie carnea in bucati mai mici,iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. In untul incins se caleste ceapa si usturoiul,apoi se adauga carnea si se prajeste,amestecand mereu. Se lasa sa fiarba,la foc mic,pana scade tot lichidul. Se condimenteaza cu sare(mai putina pentru ca maslinele si telemeaua sunt sarate),boia, piper si se omogenizeaza. Tot acum se adauga si 1 lingurita de zahar si se lasa sa mai fiarba foarte putin,amestecand,cat sa se caramelizeze zaharul. Se pune vinul,bulionul si putina apa, daca este nevoie,functie de cat sos doriti sa aveti. Se lasa la fiert,la foc mic. Intre timp se dau maslinele intr-un clocot (cu apa) si se lasa la scurs. Se dizolva amidonul in smantana. Cand carnea este aproape fiarta,se adauga ardeii taiati bucatele si se mai lasa pe foc mic,sa fiarba Cand carnea este facuta se pun maslinele se incorporeaza telemeaua sfaramata,cascavalul ras, amidonul dizolvat in smantana si se mai lasa cateva minute,la foc mic,amestecand continuu,pana se leaga sosul. Se potriveste de sare si piper,daca mai este nevoie. Se serveste cald cu garnitura de cartofi(nature,piure) sau alta garnitura preferata. Cei ce doresc pot servi sosul cu putina zeama de lamiae, pe deasupra. Eu l-am servit cu piure de cartofi cu usturoi si lamaie. Combinatia de arome,desi par in contradictie, se impletesc perfect,se completeaza si astfel am avut un fel doi,pe placul nostru. Reteta de piure de cartofi cu usturoi si lamaie o gasiti pe forum(acum),apoi in cartea de bucate. Va doresc POFTA BUNA !
Etichete:
ceapa,
cascaval,
carne,
usturoi,
bulion,
unt,
ardei,
faina,
ulei,
smantana,
vita,
branza,
vin,
zahar,
telemea,
masline,
lamaie,
retete fara gluten