Datorita continutului mare de vitamine, macesul este un foarte bun vitaminizant natural. Se folosesc sub diferite forme (ceai, infuzie, gem), impotriva gripei, racelii, tratament pentru cresterea iminitatii, mai ales pentru copii si nu numai.

Macesele curatate de coditele ramase de la cules, spalate, se pun intr-o oala cu apa cat sa le acopere si se lasa la fiert cu capac, pana se inmoaie foarte bine.

Dupa ce s-au racit, se rastoarna in robot, dupa ce a rezultat un piure, se pune intr-un vas impreuna cu 1 l de apa, iar dupa cateva clocote, se trece totul prin sita.

Rezultatul se pune din nou in vas impreuna cu zaharul si anason, se lasa la fiert 30 minute, adunand spuma care se formeaza, se stoarce lamaia, se mai lasa cateva clocote, amestecand, apoi se opreste focul.

Se scoate anasonul si fierbinte se pune gemul in borcane curate, se infileteaza bine capacele, apoi se lasa la racit borcanele in patura, dupa care se depoziteaza la camara.