Detalii Paine Rustica cu Cartofi
Cartofii foarte bine spalati, se fierb in coaja, in apa cu 2 lingurite de sare. Cel mai bine, dupa ce i-ati spalat, ii puneti la fiert, cu coaja cu tot, dar taiati in 4, asta ca sa iasa amidonul in apa de fiert, deoarece parte din ea se va folosi. Scurgeti-i si opriti 120 ml din apa in care au fiert cartofii. Lasati-i la racit, pana se usca complet. Apoi, cartofii se strivesc si se pun in recipientul robotului de bucatarie. Intre timp, peste apa oprita de la cartofi, calduta, puneti drojdia uscata si amestecati. Lasati sa stea, 5 min. Dati drumul la robot, la viteza redusa, adaugati drojdia si uleiul si amestecati pana la omogenizarea cu cartofii. Puneti faina cernuta si restul de sare si lasati pe mana robotului 2-3 min, apoi mariti viteza la mijlociu si amestecati 11 min. Aluatul, va avea la inceput o consistenta tare si sfaramicioasa, dar nu va speriati, o sa vedeti ce frumos se va face pana la urma. Dupa cele 11 min., opriti robotul si acoperiti vasul cu o folie transparenta (alimentara) si lasati la temperature camerei, la crescut, 35 min. Aluatul nu-si va dubla volumul, dar va creste. Scoateti-l apoi pe masa de lucru, infainata si impartiti-l in doua. Formati din fiecare bile si aplatizati, apoi intindeti din fiecare, cate o foaie de aluat, mai grosuta (1,5-2 cm). Rulati partea mai lata, inspre voi, iar ultima bucatica (cu latimea cam de o palma) o trageti putin si o presarati cu faina. Dati-i apoi o forma oarecum rotunda si puneti bucatitica infainata peste partea rulata, adunand spre mijloc, marginile ruloului. Cu taietura in jos, asezati painicile pe un prosop de bucatarie infainat, acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut pentru inca 35 min. Acum este momentul sa dati drumul la cuptor, preincalzind la 190 grade celsius, cu tava in care veti coace painea, pusa si ea in cuptor, pe prima treapta de jos. Normal, ar trebui o piatra de copt painea pe ea, dar cine nu are se va folosi de tava pentru friptura, intoarsa cu fundul in sus. Dupa cele 35 min, asezati painea pe fundul tavii preancalzite, cu taietura in sus si lasati-o aproximativ 45 min, la foc potrivit, pana se rumeneste frumos si este coapta. In timpul acesta, stropiti peretii cuptorului cu apa, din cand in cand, cam de vreo 5 ori. Aceasta paine iese mai rumenita! Scoateti-o pe in gratar si lasati-o sa se raceasca. Nu se taie cat este calda!Cartofii foarte bine spalati, se fierb in coaja, in apa cu 2 lingurite de sare. Cel mai bine, dupa ce i-ati spalat, ii puneti la fiert, cu coaja cu tot, dar taiati in 4, asta ca sa iasa amidonul in apa de fiert, deoarece parte din ea se va folosi. Scurgeti-i si opriti 120 ml din apa in care au fiert cartofii. Lasati-i la racit, pana se usca complet. Apoi, cartofii se strivesc si se pun in recipientul robotului de bucatarie. Intre timp, peste apa oprita de la cartofi, calduta, puneti drojdia uscata si amestecati. Lasati sa stea, 5 min. Dati drumul la robot, la viteza redusa, adaugati drojdia si uleiul si amestecati pana la omogenizarea cu cartofii. Puneti faina cernuta si restul de sare si lasati pe mana robotului 2-3 min, apoi mariti viteza la mijlociu si amestecati 11 min. Aluatul, va avea la inceput o consistenta tare si sfaramicioasa, dar nu va speriati, o sa vedeti ce frumos se va face pana la urma. Dupa cele 11 min., opriti robotul si acoperiti vasul cu o folie transparenta (alimentara) si lasati la temperature camerei, la crescut, 35 min. Aluatul nu-si va dubla volumul, dar va creste. Scoateti-l apoi pe masa de lucru, infainata si impartiti-l in doua. Formati din fiecare bile si aplatizati, apoi intindeti din fiecare, cate o foaie de aluat, mai grosuta (1,5-2 cm). Rulati partea mai lata, inspre voi, iar ultima bucatica (cu latimea cam de o palma) o trageti putin si o presarati cu faina. Dati-i apoi o forma oarecum rotunda si puneti bucatitica infainata peste partea rulata, adunand spre mijloc, marginile ruloului. Cu taietura in jos, asezati painicile pe un prosop de bucatarie infainat, acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut pentru inca 35 min. Acum este momentul sa dati drumul la cuptor, preincalzind la 190 grade celsius, cu tava in care veti coace painea, pusa si ea in cuptor, pe prima treapta de jos. Normal, ar trebui o piatra de copt painea pe ea, dar cine nu are se va folosi de tava pentru friptura, intoarsa cu fundul in sus. Dupa cele 35 min, asezati painea pe fundul tavii preancalzite, cu taietura in sus si lasati-o aproximativ 45 min, la foc potrivit, pana se rumeneste frumos si este coapta. In timpul acesta, stropiti peretii cuptorului cu apa, din cand in cand, cam de vreo 5 ori. Aceasta paine iese mai rumenita! Scoateti-o pe in gratar si lasati-o sa se raceasca. Nu se taie cat este calda! Cateva recomandari: -puteti lasa cartofii cu coaja si asa sa ii zdrobiti (bineinteles, coaja din start sa fie foarte curate! ) -folositi neaparat faina tip 550 (recomandata pentru facut paine-original all-purpose flour) -folositi cartofi soiul fainos -daca aveti piatra de copt (poate fi si din marmura sau granit de 0, 5-1 cm grosime), aceasta se infierbanta in cuptor, cat timp preincalziti, iar tava (bine ar fi sa aveti din aceea cu fundul perforat) se aseaza pe piatra fierbinte, sprayata din cand in cand cu apa. Cand se pune aluatul in cuptor, piatra va determina painea sa-si formeze imediat o cojita, apoi va elibera multa caldura si in mod uniform. PAINEA OBTINUTA: -ramane moale si pufoasa, fara sa se sfarme, cateva zile (daca mai apuca! ) -are o textura nemaipomenita, superpufoasa, cand o apesi isi revine imediat la forma initiala, cu o coaja ferma si crocanta, cu miros si gust minunat de cartofi -se poate coace sub diferite forme: rotunda, baghete, melc sau chiar painici mici, pentru mai multa coaja Va doresc o paine reusita, pe placul vostru! POFTA BUNA!