Iata unul din felurile festive de-a consuma gravadlax-ul: Inainte de-a scoate somonul din frigider si-ai veni de hac, facem toate sosurile si cremele, dupa pofta inimii voastre; eu va zic doar o schita a ceea ce puteti face iar de-aici, puteti adapta dupa cele ce aveti in frigider si la indemana. Intai de toate crema de branza si maioneza. Dupa ce le-am facut, le impartim in trei si la fiecare adaugam coloranti: morcovi fierti - portocaliu; marar si patrunjel - verde; oua fierte - galben etc. Sos de morcovi: crema de branza (branza de vaci frecata sau robotita cu unt, sare si piper alb) la care adaugam morcovi fierti si pasati. Sos de marar: crema de branza + marar si patrunjel tocate f f f marunt. Sos de oua: maioneza tip batz la care adaugam 2 oua f. fin maruntite, mustar dulce si piper alb. Dupa ce avem pregatite toate astea, taiem felii de paine alba si neagra, scoatem coaja dar nu de tot - mai lasam o urma de coaja pt ca feliile sa se tina bine si ferm una langa alta atunci cand le asternem spre a fi unse. Avem mare grija sa fie egale (masina de paine scoate painile egale asa ca eu nu fac decat sa pun de doua paini - una alba si una neagra). Asezam un strat de felii de paine si le ungem cu sosul de morcovi (daca sosul va iese mai mult crema decat sos, insiropati feliile cu zeama de lamaie+stock de peste - eu fierb tacamurile de peste cu legume si congelez concentratul acesta in pungile pt cubulete de gheata). Asternem apoi un strat de somon crud f. subtire feliat. Venim cu al doilea strat de felii de paine - neagra de data asta - si le punem ca si caramizile atunci cand se construieste un zid: adica alternam muchiile cu miezul pt ca tarta sa se mentina intreaga pe inaltimea ei si nu sa se desparta in tot atatea bucati cate felii de paine avem pe lungime Shocked mai clara de-atat nu cred ca pot fi. Le ungem si pe acestea cu o crema, preferabil cea verde ca sa obtinem contrastul de culoare; un strat de castraveti si ardei apoi. Alt strat de felii de paine, unse cu sosul de oua in care apoi ingropam alte felii de somon si tot asa pana terminam toata afacerea. Cam atat! Restul e imaginatia fiecaruia si nu ma indoiesc ca e bogata!Iata unul din felurile festive de-a consuma gravadlax-ul: Inainte de-a scoate somonul din frigider si-ai veni de hac, facem toate sosurile si cremele, dupa pofta inimii voastre; eu va zic doar o schita a ceea ce puteti face iar de-aici, puteti adapta dupa cele ce aveti in frigider si la indemana. Intai de toate crema de branza si maioneza. Dupa ce le-am facut, le impartim in trei si la fiecare adaugam coloranti: morcovi fierti - portocaliu; marar si patrunjel - verde; oua fierte - galben etc. Sos de morcovi: crema de branza (branza de vaci frecata sau robotita cu unt, sare si piper alb) la care adaugam morcovi fierti si pasati. Sos de marar: crema de branza + marar si patrunjel tocate f f f marunt. Sos de oua: maioneza tip batz la care adaugam 2 oua f. fin maruntite, mustar dulce si piper alb. Dupa ce avem pregatite toate astea, taiem felii de paine alba si neagra, scoatem coaja dar nu de tot - mai lasam o urma de coaja pt ca feliile sa se tina bine si ferm una langa alta atunci cand le asternem spre a fi unse. Avem mare grija sa fie egale (masina de paine scoate painile egale asa ca eu nu fac decat sa pun de doua paini - una alba si una neagra). Asezam un strat de felii de paine si le ungem cu sosul de morcovi (daca sosul va iese mai mult crema decat sos, insiropati feliile cu zeama de lamaie+stock de peste - eu fierb tacamurile de peste cu legume si congelez concentratul acesta in pungile pt cubulete de gheata). Asternem apoi un strat de somon crud f. subtire feliat. Venim cu al doilea strat de felii de paine - neagra de data asta - si le punem ca si caramizile atunci cand se construieste un zid: adica alternam muchiile cu miezul pt ca tarta sa se mentina intreaga pe inaltimea ei si nu sa se desparta in tot atatea bucati cate felii de paine avem pe lungime Shocked mai clara de-atat nu cred ca pot fi. Le ungem si pe acestea cu o crema, preferabil cea verde ca sa obtinem contrastul de culoare; un strat de castraveti si ardei apoi. Alt strat de felii de paine, unse cu sosul de oua in care apoi ingropam alte felii de somon si tot asa pana terminam toata afacerea. Cam atat! Restul e imaginatia fiecaruia si nu ma indoiesc ca e bogata! De mancat, preferabil a doua zi dupa infaptuire - se armonizeaza toate in cor. De aceea e bine sa-l acoperiti cu maioneza sau crema de branza - eu am facut o tarta cu doua fete, tocmai pt. a va ilustra atat imbracamintea cu maioneza cat si cea cu crema de branza.