Detalii Salata de Cartofi
Adevaratii cartofi frantuzesti sunt oarecum diferiti de ceea ce se va intampla in aceasta reteta (nu au ceapa si usturoi in primul rand si se fac mult mai laborios in al doilea rand ...) dar am simplificat-o pt a fi disponibila nu doar expertilor. Asadar nu e nevoie de prea multa indemanare si meticulozitate pt a realiza ceva aproape de originalii cartofi frantuzesti. Curatim cartofii, ii punem in apa rece; curatim ceapa, usturoiul, ii taiem julien, cat de subtire putem; ungem din plin cu unt o tava mijlocie. Facem toate preparativele astea pt a avea la indemana, gata pregatite toate ingredientele, inainte de-a incepe a felia cartofii, ce oxideaza repede in contact cu aerul. Acum, daca aveti un feliator Borner sau un robot de bucatarie, e bine; daca nu, incepem sa feliem cartofii in rondele cat de subtiri posibil. Cand am terminat de feliat, stratificam in tava deja unsa, un pat de felii de cartofi, ceapa si usturoi, sare, piper, smantana si bucatele de unt. Cu ajutorul unei spatule patrundem in aceste straturi facand sa ajunga smantana intre feliile de cartof fara a le deranja prea mult statutul lor orizontal si culcusit. Repetam operatiunea pana terminam toata cantitatea de cartofi, umbland mereu cu spatula printre randuri, gentil, fara prea multa sarguinta. La sfarsit, punem un strat de scalii de parmezan si din nou piper alb. Punem tava in cuptorul preincalzit timp de un ceas, cu folie de aluminiu si inca un ceas fara, avand grija sa intoarcem din cand in cand tava, stiut fiind ca orice cuptor are zone unde arde mai tare, obtinand astfel o crusta rumena si egal patrunsa. Va intrebati probabil de ce atata truda pt un biet cartof; ei bine o sa va spun ca salata asta este buna calda, in prima zi, mult mai buna a doua zi, foarte buna a treia zi si excelenta a treia zi! Ca si garnitura, merge alaturi de orice, precum si de sine statatoare (alaturi de o salata de verdeturi) Am mancat in Paris salata asta, la un pret exorbitant (avand in vedere ce contine ...) decupata sub forma de inimioara insotita de o friptura si am stiut ca este de trei zile fiindca toate aromele erau la locul lor - infuzate cum se cuvine - am ras eu si fiul meu de plasa pe care cu eleganta am trecut-o cu vederea ...
Adevaratii cartofi frantuzesti sunt oarecum diferiti de ceea ce se va intampla in aceasta reteta (nu au ceapa si usturoi in primul rand si se fac mult mai laborios in al doilea rand ...) dar am simplificat-o pt a fi disponibila nu doar expertilor. Asadar nu e nevoie de prea multa indemanare si meticulozitate pt a realiza ceva aproape de originalii cartofi frantuzesti. Curatim cartofii, ii punem in apa rece; curatim ceapa, usturoiul, ii taiem julien, cat de subtire putem; ungem din plin cu unt o tava mijlocie. Facem toate preparativele astea pt a avea la indemana, gata pregatite toate ingredientele, inainte de-a incepe a felia cartofii, ce oxideaza repede in contact cu aerul. Acum, daca aveti un feliator Borner sau un robot de bucatarie, e bine; daca nu, incepem sa feliem cartofii in rondele cat de subtiri posibil. Cand am terminat de feliat, stratificam in tava deja unsa, un pat de felii de cartofi, ceapa si usturoi, sare, piper, smantana si bucatele de unt. Cu ajutorul unei spatule patrundem in aceste straturi facand sa ajunga smantana intre feliile de cartof fara a le deranja prea mult statutul lor orizontal si culcusit. Repetam operatiunea pana terminam toata cantitatea de cartofi, umbland mereu cu spatula printre randuri, gentil, fara prea multa sarguinta. La sfarsit, punem un strat de scalii de parmezan si din nou piper alb. Punem tava in cuptorul preincalzit timp de un ceas, cu folie de aluminiu si inca un ceas fara, avand grija sa intoarcem din cand in cand tava, stiut fiind ca orice cuptor are zone unde arde mai tare, obtinand astfel o crusta rumena si egal patrunsa. Va intrebati probabil de ce atata truda pt un biet cartof; ei bine o sa va spun ca salata asta este buna calda, in prima zi, mult mai buna a doua zi, foarte buna a treia zi si excelenta a treia zi! Ca si garnitura, merge alaturi de orice, precum si de sine statatoare (alaturi de o salata de verdeturi) Am mancat in Paris salata asta, la un pret exorbitant (avand in vedere ce contine ...) decupata sub forma de inimioara insotita de o friptura si am stiut ca este de trei zile fiindca toate aromele erau la locul lor - infuzate cum se cuvine - am ras eu si fiul meu de plasa pe care cu eleganta am trecut-o cu vederea ...