Desi se spune ca micul dejun sa-l mananci singur, pranzul sa-l imparti cu un prieten si cina s-o dai dusmanului, acest mic dejun musai sa-l imparti cu cei dragi fiindca este senzational de bun si indestulator. Scoatem pe masa ingredientele: ciupercile, smantana dulce, o jumatate da salota, unt si ulei, cimbru, sare, piper alb si sticla de cognac pe care n-am dat-o gata aseara. Taiem julien ciupercile (daca avem pleurotus cum am avut eu) sau bucatele-sferturi (daca avem champinion) Le punem la calit intr-o lingura sanatoasa de unt si dupa ce ciuperca a inghitit untul (ca asa-i sta in obicei) mai adaugam. Am zis ceva de ulei? Da, unele retete il baga in seama mai ales cand folosesc unt la calire - adauga si-o lingura de ulei pentru a nu se arde untul - eu folosesc untul cel mai gras deci nu mi se arde, si in plus imi place gustul fin al untului si-mi pare rau sa-l acopar cu ulei; dar voi faceti cum credeti de cuviinta. In timp ce ciupercile se soteaza vrand-nevrand, taiem marunt salota si-o adaugam si pe ea in tigaie. Amestecam din cand in cand; saram, piperam si cimbruim. Cand pe fundul tigaii n-a mai ramas pic de zeama de ciuperca, venim cu sticla de cognac si turnam cam asa, un tzoi-doua ... Amestecam si asteptam sa-si ia ciupercile aroma si alcoolul sa se evapore. Punem smantana si mai fierbem doar pana se ingroasa sosul - nu mult i trebuie. Facem apoi painea in pijama: batem 3 oua cu o jumatate de litru de lapte, dam iute prin asta feliile de paine si le prajim la foc mare pe ambele parti pana devin aurii. Scoatem pe farfurii si le la acoperim cu un strat de ciuperci aromate. Presaram deasupra cimbru sau patrunjel verde. Merg cateva picaturi de Tabasco ori daca aveti rosii, ardei si alte alea prospaturi, dati-le un pic de otet balsamic. Nu incercati cu muraturi, doar cu acrituri.

Desi se spune ca micul dejun sa-l mananci singur, pranzul sa-l imparti cu un prieten si cina s-o dai dusmanului, acest mic dejun musai sa-l imparti cu cei dragi fiindca este senzational de bun si indestulator. Scoatem pe masa ingredientele: ciupercile, smantana dulce, o jumatate da salota, unt si ulei, cimbru, sare, piper alb si sticla de cognac pe care n-am dat-o gata aseara. Taiem julien ciupercile (daca avem pleurotus cum am avut eu) sau bucatele-sferturi (daca avem champinion) Le punem la calit intr-o lingura sanatoasa de unt si dupa ce ciuperca a inghitit untul (ca asa-i sta in obicei) mai adaugam. Am zis ceva de ulei? Da, unele retete il baga in seama mai ales cand folosesc unt la calire - adauga si-o lingura de ulei pentru a nu se arde untul - eu folosesc untul cel mai gras deci nu mi se arde, si in plus imi place gustul fin al untului si-mi pare rau sa-l acopar cu ulei; dar voi faceti cum credeti de cuviinta. In timp ce ciupercile se soteaza vrand-nevrand, taiem marunt salota si-o adaugam si pe ea in tigaie. Amestecam din cand in cand; saram, piperam si cimbruim. Cand pe fundul tigaii n-a mai ramas pic de zeama de ciuperca, venim cu sticla de cognac si turnam cam asa, un tzoi-doua ... Amestecam si asteptam sa-si ia ciupercile aroma si alcoolul sa se evapore. Punem smantana si mai fierbem doar pana se ingroasa sosul - nu mult i trebuie. Facem apoi painea in pijama: batem 3 oua cu o jumatate de litru de lapte, dam iute prin asta feliile de paine si le prajim la foc mare pe ambele parti pana devin aurii. Scoatem pe farfurii si le la acoperim cu un strat de ciuperci aromate. Presaram deasupra cimbru sau patrunjel verde. Merg cateva picaturi de Tabasco ori daca aveti rosii, ardei si alte alea prospaturi, dati-le un pic de otet balsamic. Nu incercati cu muraturi, doar cu acrituri.