Sjomansbiff, adica pulpa marinarului, se prepara cu bere pentru ca acum 100 si ceva de ani cand erau marinarii in larg pe corabii nu aveau asa de multa apa proaspata la dispozitie, insa aveau bere cat cuprinde. Se ia o bucata de pulpa de vaca si se taie de-a curmezisul fibrei felii de carne de friptura groase de cam 1 cm. Se dau prin faina si se prajesc in unt sau ulei cateva minute, pana iau culoare frumoasa. Se pun intr-o tigaie cu peretii inalti. Separat se fierbe o supa de oase de vaca sau poti sa iei supa pudra de vaca. Tot separat se caleste putina ceapa, adica se inabuse ceapa intr-un polonic din supa de oase. Dupa ce ceapa si supa sunt gata, se pune ceapa peste carnea din tigaie, se toarna bere cat sa acopere jumatate din carnea+ceapa din tigaie, se adauga supa de oase cat sa acopere total carnea si ceapa, se arunca doua trei frunze de dafin si se da la foc mic pana se fragezeste carnea. Trebuie sa se topeasca in gura... asa de moale sa fie... Garnitura: Cartofi taiati pe rotund felii groase de 2-3 cm se dau la foc mare in putin ulei pana iau putina culoare, se toarna peste la fel ca si la carne bere cat sa acopere jumatate din cantitate si restul pana acopera cartofii supa de oase, foi de dafin, sare, piper si se lasa la foc mic pana se patrund... Se serveste cu salata verde sau castraveti murati. Si reteta mea usor modificata ca si tehnica si evident fara ceapa (carnea folosita de mine era pt bollito, deci o carne ff tare, dar foarte buna la gust) - am fiert bucatile de carne la oala sub presiune pt 30 min de cind a sarit in sus supapa... - scot carnea care nu e fiarta de tot (ar mai fi trebuit alte 15-20 min sa mai stea in oala) - supa rezultata o tin pe post de supa de oase (cea din reteta) - tai carnea daca e prea groasa si o dau prin putina faina si o prajesc in unt, folosesc tot oala sub presiune dar fara sa ii pun capacul - adaug berea, supa si frunzele de dafin si mai fierb poate chiar sub presiune cca 15 min de cind se ridica siguranta... Garnitura de cartofi inabusiti (reteta bunicii mele): Cartofii taiati pe rotund, de circa 1 cm grosime se pun in o oala cu ff putin ulei si apa pina la jumatatea lor, cu sare si capacul deasupra. Pe focul cu o tabla, ca sa ii ia incet incet si sa nu se arda. Nu se amesteca cu lingura in ei (decit in caz de nevoie). Se scutura cratita cu o mina tineti de toarta si cu cealalta capacul deasupra si prin scuturare se amesteca si cartofii fara sa se rupa. Maia mea ii facea pe godin, iar eu eram mai mica decit el, dar cind ma intorceam de la gradinita gaseam cartofii deasupra.

Sjomansbiff, adica pulpa marinarului, se prepara cu bere pentru ca acum 100 si ceva de ani cand erau marinarii in larg pe corabii nu aveau asa de multa apa proaspata la dispozitie, insa aveau bere cat cuprinde. Se ia o bucata de pulpa de vaca si se taie de-a curmezisul fibrei felii de carne de friptura groase de cam 1 cm. Se dau prin faina si se prajesc in unt sau ulei cateva minute, pana iau culoare frumoasa. Se pun intr-o tigaie cu peretii inalti. Separat se fierbe o supa de oase de vaca sau poti sa iei supa pudra de vaca. Tot separat se caleste putina ceapa, adica se inabuse ceapa intr-un polonic din supa de oase. Dupa ce ceapa si supa sunt gata, se pune ceapa peste carnea din tigaie, se toarna bere cat sa acopere jumatate din carnea+ceapa din tigaie, se adauga supa de oase cat sa acopere total carnea si ceapa, se arunca doua trei frunze de dafin si se da la foc mic pana se fragezeste carnea. Trebuie sa se topeasca in gura... asa de moale sa fie... Garnitura: Cartofi taiati pe rotund felii groase de 2-3 cm se dau la foc mare in putin ulei pana iau putina culoare, se toarna peste la fel ca si la carne bere cat sa acopere jumatate din cantitate si restul pana acopera cartofii supa de oase, foi de dafin, sare, piper si se lasa la foc mic pana se patrund... Se serveste cu salata verde sau castraveti murati. Si reteta mea usor modificata ca si tehnica si evident fara ceapa (carnea folosita de mine era pt bollito, deci o carne ff tare, dar foarte buna la gust) - am fiert bucatile de carne la oala sub presiune pt 30 min de cind a sarit in sus supapa... - scot carnea care nu e fiarta de tot (ar mai fi trebuit alte 15-20 min sa mai stea in oala) - supa rezultata o tin pe post de supa de oase (cea din reteta) - tai carnea daca e prea groasa si o dau prin putina faina si o prajesc in unt, folosesc tot oala sub presiune dar fara sa ii pun capacul - adaug berea, supa si frunzele de dafin si mai fierb poate chiar sub presiune cca 15 min de cind se ridica siguranta... Garnitura de cartofi inabusiti (reteta bunicii mele): Cartofii taiati pe rotund, de circa 1 cm grosime se pun in o oala cu ff putin ulei si apa pina la jumatatea lor, cu sare si capacul deasupra. Pe focul cu o tabla, ca sa ii ia incet incet si sa nu se arda. Nu se amesteca cu lingura in ei (decit in caz de nevoie). Se scutura cratita cu o mina tineti de toarta si cu cealalta capacul deasupra si prin scuturare se amesteca si cartofii fara sa se rupa. Maia mea ii facea pe godin, iar eu eram mai mica decit el, dar cind ma intorceam de la gradinita gaseam cartofii deasupra.

Reteta Suedeza