Reteta mea mai simpla e fara picior, cap, urechi sau coada de porc. Daca insa hotariti sa le puneti, trebuie sa le fierbeti in oala sub presiune pt cca 40-60 minute, e folositoarea chiar si pt degresare. Am folosit doar o bucata de sorici. Intr-o cratita mare (a mea e din fonta), la foc lent, puneti untul si prajiti ceapa tocata, adaugati coastele de porc, urechea si soriciul taiate felii subtiri. Coaceti la foc mare carnea. Adaugati telina si morcovi. Adaugati un polonic de supa, sarea (piperul) si amestecati totul. Puneti capacul si lasati focul mic de tot pt cca 1 ora controlind mereu sa nu se lipeasca de fund (in acest caz adaugati supa). Adaugati si cirnatii eu i-am pus pe unii taiati si altii intregi, dar din motive de spatiu in oala i-am taiat pana la urma pe toti. In acest timp curatati varza, o taiati bucati mari si o coaceti la foc mic intr-o cratita acoperita, cu putina apa pina se inmoaie (5-10 minute) - eu am folosit o tigaie mare. Puneti deci varza in cratita carnurilor. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc moderat pt cca 30 sau 45 minute verificand din cand in cand sa nu se lipeasca. Din cand in cand curatati grasimea de la suprafata. Serviti fierbinte cu mamaliga. mici modificari: - coastele prajite mai intai apoi am pus morcovii (peste ceapa am sarit stiti voi de ce, iar peste telina pentru ca nu aveam :p) - in loc de unt am pus 1 lingura rasa de unturaReteta mea mai simpla e fara picior, cap, urechi sau coada de porc. Daca insa hotariti sa le puneti, trebuie sa le fierbeti in oala sub presiune pt cca 40-60 minute, e folositoarea chiar si pt degresare. Am folosit doar o bucata de sorici. Intr-o cratita mare (a mea e din fonta), la foc lent, puneti untul si prajiti ceapa tocata, adaugati coastele de porc, urechea si soriciul taiate felii subtiri. Coaceti la foc mare carnea. Adaugati telina si morcovi. Adaugati un polonic de supa, sarea (piperul) si amestecati totul. Puneti capacul si lasati focul mic de tot pt cca 1 ora controlind mereu sa nu se lipeasca de fund (in acest caz adaugati supa). Adaugati si cirnatii eu i-am pus pe unii taiati si altii intregi, dar din motive de spatiu in oala i-am taiat pana la urma pe toti. In acest timp curatati varza, o taiati bucati mari si o coaceti la foc mic intr-o cratita acoperita, cu putina apa pina se inmoaie (5-10 minute) - eu am folosit o tigaie mare. Puneti deci varza in cratita carnurilor. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc moderat pt cca 30 sau 45 minute verificand din cand in cand sa nu se lipeasca. Din cand in cand curatati grasimea de la suprafata. Serviti fierbinte cu mamaliga. mici modificari: - coastele prajite mai intai apoi am pus morcovii (peste ceapa am sarit stiti voi de ce, iar peste telina pentru ca nu aveam :p) - in loc de unt am pus 1 lingura rasa de untura La Cassoeula se poate scrie in mai multe moduri casoeula, cassouela, casoela, cassuola sau cazzuola, dar si cass la/cas la. Ortografia e deja atit de diferita incat si retetele sunt diverse, fiecare zona are reteta ei, unii nu pun piciorul de porc ci numai parti de la cap, altii pun si vin, e cu siguranta o adaugire moderna asa cum moderna e si folosirea in unele retete a bulionului. E un fel de mincare tipic din Lombardia, nu e un fel de mincare de zi cu zi cu siguranta. Este mai mult pt sarbatori si traditia cere sa fie servita impreuna cu mamaliga. E bine sa fie gatita incepand cu noiembrie, ca varza folosita sa fi prins prima bruma, asa va avea frunzele mai moi.