-am prajit in ulei feliile de dovlecei (cine vrea poate sa le treaca intii prin faina si apoi sa le prajeasca, eu nu am facut asa) - am pus intr-o craticioara rosiile fara pielita cu putina sare si le-am lasat sa fiarba pina a scazut putin lichidul, am adaugat in sos patrunjelul si busuiocul - am asezat in straturi intai putin sos de rosii, apoi un strat de dovlecei, unul de mozzarella si iar dovlecei, rosii etc. ultimul strat a fost de dovlecei presarati cu parmezan - se da tava la cuptor si se coace la foc maricel pina cind se formeaza o crusta deasupra - se lasa sa se odihneasca minim 10-20 minute depinde cit de mare e tava inainte de a taia si servi-am prajit in ulei feliile de dovlecei (cine vrea poate sa le treaca intii prin faina si apoi sa le prajeasca, eu nu am facut asa) - am pus intr-o craticioara rosiile fara pielita cu putina sare si le-am lasat sa fiarba pina a scazut putin lichidul, am adaugat in sos patrunjelul si busuiocul - am asezat in straturi intai putin sos de rosii, apoi un strat de dovlecei, unul de mozzarella si iar dovlecei, rosii etc. ultimul strat a fost de dovlecei presarati cu parmezan - se da tava la cuptor si se coace la foc maricel pina cind se formeaza o crusta deasupra - se lasa sa se odihneasca minim 10-20 minute depinde cit de mare e tava inainte de a taia si serviParmigiana se pregateste in special cu vinete dar exista si diverse variante cu alte legume taiate subtiri si asezate una peste alta. Este intr-un fel ruda vegetariana a musacalei. Denumirea parmigiana dupa cei mai multi vazind originea din sudul italiei a acestui fel de mincare vine de la cuvintul sicilian parmiciana care se refera la lemnele subtiri care formeaza jaluzele si care seamana cu asezarea in straturi a feliilor de vinete sau dovlecel. Dupa altii acest fel de mincare asezate in straturi si cu brinza intre ele ar fi o reteta din Emilia Romagna si deci numita alla parmigiana adica in stilul celor din Parma. Nu stiu cine are dreptate, dar stiu ca aceste retete sunt minunate! Zic retete si nu reteta pentru ca sunt foarte multe feluri de a pregati aceasta bunatate fara seaman, asa cum si la noi fiecare zona dar si fiecare familie are reteta proprie de a face sarmale, tocanite asa si parmigiana se poate in multe feluri pornind chiar si de modul cum se pregatesc vinetele, dovleceii: unii le prajesc cu sau fara faina, altii le coc la gratar. Altii o fac numai cu parmezan si fara mozzarella, exista si varianta cu sos de carne dar fara carne tocata cum se face in sud (ragu napoletan), si varianta cu sunca (prosciutto) sau / si cu oua fierte taiate rondele.