Detalii Compot de Piersici
Borcanele spalate si clatite de detergent le punem in cratita cu apa cit sa le acopere, punem alaturi si cpacele lor si fierbem cca 10 minute, le asam putin sa se raceasca apa dar nu de tot, apoi scoatem borcanele si le asezam cu gura in jos pe servete de bucatarie curate si care au fost spalate fara balsam de rife (asa cum se spala stergarele de bucatarie). Putem sa le lasam sa se usuce si in cuptorul incalzit dar cu focul stins. Intre timp ce borcanele se usuca pregatim piersicile. Spalam bine piersicile, eu le-am lasat in lighean cu multa apa si o lingura cu virf de bicarbonat, astfel toate imputitatile din puful fin de pe coaja de piersica se curata si chiar si linga codita se curata bine orice yurma de praf. Spalata epoi bine la jet de apa rece, scoasa codita, taiate in jumatati (si /sau in sferturi) si aruncam simburii. Punem in fiecare borcan bucati de piersici cit sa umplem borcanul pina l gura si fara sa le strivim. Varsam in fiecare borcan zaharul si apoi umplem cu apa. Inchidem borcanele cu capacele etanse si asezam borcanele in cratita cu apa, invelite cu ziare sau cirpe cit sa nu se ating intre ele la fiert. Eu am pus in oala apa calda ca sa mai scurtez timpul pina cind apa din oala ajungea la punctul de fierbere. Fierbem la foc moderat cca 15 minute de cind apa incepe sa clocoteasca. Luam cratita cu borcanele de pe foc, si o lasam la loc ferit acoperita cu stergare de bucatarie, fete de masa, paturi pina a doua zi. Cind borcanele s-au racit si zaharul s-a topit. Chiar daca nu s-a topit de tot cu timpul se va topi in compot.
Borcanele spalate si clatite de detergent le punem in cratita cu apa cit sa le acopere, punem alaturi si cpacele lor si fierbem cca 10 minute, le asam putin sa se raceasca apa dar nu de tot, apoi scoatem borcanele si le asezam cu gura in jos pe servete de bucatarie curate si care au fost spalate fara balsam de rife (asa cum se spala stergarele de bucatarie). Putem sa le lasam sa se usuce si in cuptorul incalzit dar cu focul stins. Intre timp ce borcanele se usuca pregatim piersicile. Spalam bine piersicile, eu le-am lasat in lighean cu multa apa si o lingura cu virf de bicarbonat, astfel toate imputitatile din puful fin de pe coaja de piersica se curata si chiar si linga codita se curata bine orice yurma de praf. Spalata epoi bine la jet de apa rece, scoasa codita, taiate in jumatati (si /sau in sferturi) si aruncam simburii. Punem in fiecare borcan bucati de piersici cit sa umplem borcanul pina l gura si fara sa le strivim. Varsam in fiecare borcan zaharul si apoi umplem cu apa. Inchidem borcanele cu capacele etanse si asezam borcanele in cratita cu apa, invelite cu ziare sau cirpe cit sa nu se ating intre ele la fiert. Eu am pus in oala apa calda ca sa mai scurtez timpul pina cind apa din oala ajungea la punctul de fierbere. Fierbem la foc moderat cca 15 minute de cind apa incepe sa clocoteasca. Luam cratita cu borcanele de pe foc, si o lasam la loc ferit acoperita cu stergare de bucatarie, fete de masa, paturi pina a doua zi. Cind borcanele s-au racit si zaharul s-a topit. Chiar daca nu s-a topit de tot cu timpul se va topi in compot. Cine vrea poate sa adauge si felii sau zeama de lamiie in borcane.