Detalii Somon Wellington
Se caleste spanacul cu jumatate din ceapa tocata in 2 linguri de ulei, numai vreo 3 minute, cat sa se moaie binisor. Se adauga sare si piper dupa gust si 2 linguri smantana dulce (sa-l faca mai cremos) si se mai tine pe foc 2 minute, cat sa nu mai ramana sos aproape deloc, dar sa nu fie nici uscat. Am condimentat pestele cu sare si piper cu lamaie, apoi l-am pus in tigaie cu 2 linguri de ulei numai cat sa prinda o crusta care sa-l impiedice sa lase apa in aluat. Se incalzeste cuptorul la 400F (200C). Se lasa pestele sa se raceasca pe un servet de hartie care sa absoarba sucul lasat. Se aseaza foaia de aluat pe un tocator si se inteapa cu furculita ca sa creasca uniform la copt. Se aseaza bucata de peste peste care se pune jumatate din spanac, se uda marginile foii si se impatureste aluatul ca sa faca un pachetel. Se taie marginile cam la 1- 1 cm si se apasa cu furculita sa se uneasca. (Sau se poate trece marginea pe dedesubt, ca sa formeze un fel de rulou). Se unge aluatul cu ou, apoi se presara sare grunjoasa si seminte de susan, se pune intr-o tava pe hartie de copt si se pune la cuptor pt. 30 minute sau pana e auriu. Gratarul sa fie in prima treime de sus a cuptorului, ca sa nu se arda. Cand e gata se scoate si se lasa la racit, ca sa se taie feliile frumos, sa nu se faramiteze. Se pune sparanghelul stropit cu putin ulei, sare si piper la cuptor (la aceeasi temperatura) timp de 10-12 minute. Intre timp se caleste cealalta jumatate de ceapa in putin unt si se stinge cu vinul, care se lasa sa fiarba pana se reduce la jumatate, apoi se adauga o ceasca de smantana dulce, sare si piper, si se lasa sa fiarba pana se reduce din nou la jumatate. Se da la o parte, se adauga un varf de cutit de sofran (sau cateva fire) si o nuca de unt. Se aseaza sparanghelul si peste el 2 felii de somon, si se serveste cu cateva linguri de sos.
Se caleste spanacul cu jumatate din ceapa tocata in 2 linguri de ulei, numai vreo 3 minute, cat sa se moaie binisor. Se adauga sare si piper dupa gust si 2 linguri smantana dulce (sa-l faca mai cremos) si se mai tine pe foc 2 minute, cat sa nu mai ramana sos aproape deloc, dar sa nu fie nici uscat. Am condimentat pestele cu sare si piper cu lamaie, apoi l-am pus in tigaie cu 2 linguri de ulei numai cat sa prinda o crusta care sa-l impiedice sa lase apa in aluat. Se incalzeste cuptorul la 400F (200C). Se lasa pestele sa se raceasca pe un servet de hartie care sa absoarba sucul lasat. Se aseaza foaia de aluat pe un tocator si se inteapa cu furculita ca sa creasca uniform la copt. Se aseaza bucata de peste peste care se pune jumatate din spanac, se uda marginile foii si se impatureste aluatul ca sa faca un pachetel. Se taie marginile cam la 1- 1 cm si se apasa cu furculita sa se uneasca. (Sau se poate trece marginea pe dedesubt, ca sa formeze un fel de rulou). Se unge aluatul cu ou, apoi se presara sare grunjoasa si seminte de susan, se pune intr-o tava pe hartie de copt si se pune la cuptor pt. 30 minute sau pana e auriu. Gratarul sa fie in prima treime de sus a cuptorului, ca sa nu se arda. Cand e gata se scoate si se lasa la racit, ca sa se taie feliile frumos, sa nu se faramiteze. Se pune sparanghelul stropit cu putin ulei, sare si piper la cuptor (la aceeasi temperatura) timp de 10-12 minute. Intre timp se caleste cealalta jumatate de ceapa in putin unt si se stinge cu vinul, care se lasa sa fiarba pana se reduce la jumatate, apoi se adauga o ceasca de smantana dulce, sare si piper, si se lasa sa fiarba pana se reduce din nou la jumatate. Se da la o parte, se adauga un varf de cutit de sofran (sau cateva fire) si o nuca de unt. Se aseaza sparanghelul si peste el 2 felii de somon, si se serveste cu cateva linguri de sos.