Smochinele se verifica sa nu fie lovite sau patate, se taie coditele si apoi se spala bine de tot pentru ca le vom folosi cu coaja cu tot. Se injumatatesc si se pun intr-un recipient (cel in care urmeaza sa facem gemul). Se pune deasupra lor restul ingredientelor si se amesteca dupa care se lasa la macerat aproximativ o ora. Se pune pe foc apoi si se lasa la fiert la foc mediu pana se ingroase, amestecand uneori. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand este destul de rece ca sa nu ne strice blenderul, zdrobim smochinele ramase jumatati in urma fierberii. Daca nu avem blender vertical (stick) ne putem folosi de zdrobitorul de cartofi. Dupa ce am terminat zdrobitul, reancalzim si punem in borcane sterilizate, insurubam capacul, intoarcem cu gura in jos borcanele si le lasam asa pana la racirea totala (ar fi ideal pana a doua zi). Se transfera in camara de alimente.

Smochinele se verifica sa nu fie lovite sau patate, se taie coditele si apoi se spala bine de tot pentru ca le vom folosi cu coaja cu tot. Se injumatatesc si se pun intr-un recipient (cel in care urmeaza sa facem gemul). Se pune deasupra lor restul ingredientelor si se amesteca dupa care se lasa la macerat aproximativ o ora. Se pune pe foc apoi si se lasa la fiert la foc mediu pana se ingroase, amestecand uneori. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand este destul de rece ca sa nu ne strice blenderul, zdrobim smochinele ramase jumatati in urma fierberii. Daca nu avem blender vertical (stick) ne putem folosi de zdrobitorul de cartofi. Dupa ce am terminat zdrobitul, reancalzim si punem in borcane sterilizate, insurubam capacul, intoarcem cu gura in jos borcanele si le lasam asa pana la racirea totala (ar fi ideal pana a doua zi). Se transfera in camara de alimente.