Marius Coserariu, Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare DĂM FOLK, Bicazu Ardelean 2022



Recapitulare - ziua 1 - Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare DĂM FOLK, Bicazu Ardelean 2022:

- La ora 13,00, a avut loc reîntâlnirea, una emoționantă, de altfel, în care s-au depănat amintiri de la edițiile anterioare și ne-am strâns în brațe ca niște ... copii.

Toți au admirat impozanta clădire a Căminului Cultural din Bicazu Ardelean, precum și parcul din împrejurimi.

*După masa de prânz și cazarea, copiii din tabără ( dar și unii adulți) au luat la cunoștință de primele noțiuni referitoare la mersul în cadență, marș...defilare.

*Ziua s-a încheiat cu un extraordinar concert al celor de la THE STRANGERS ( Mulțumesc pe aceasta cale, Alfred Păun), în deschiderea lor evoluând duetul local Claudia Moraru și Cosmin Caia.

*Demult n-am mai fost atâta viața în Bicazu Ardelean!Au fost oameni de toate vârstele din Bicazu-Ardelean, dar și din împrejurimi.Am observat că mașinile opreau pe drum, neștiind ce se întâmplă.

Și n-am fost sărbătoare sau week-end, a fost ...luni.



Recapitulare, Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare DĂM FOLK, Bicazu Ardelean 2022:

*Sigur, oboseala a început să se instaleze pe fiecare membru al taberei, având în vedere că artiștii mari și mici au cântat până-noapte târziu.Însă oboseala a trecut și ne-am deplasat spre #PiatraNeamțColțDeRai, iar după câteva repetiții în fața Consiliului Județean Neamț, am intrat în sala de festivități, unde urma să se deschidă lucrările Congresului Internațional al Învățătorilor și Cadrelor Didactice vorbitori de limba română.În fața dascălilor din Romania, Serbia, Ungaria, Moldova și Ucraina, precum și a oficialităților- prefectul jud.Neamț, Primarul mun.Piatra Neamț, am cântat cu copiii din tabără cântecele PIATRA NEAMȚ, COLȚ DE RAI ( text/muzică Marius Coșerariu) și IMNUL MUNȚILOR CARPAȚI (text Adrian Păunescu; muzica Marius Coșerariu).

Am fost răsplătiți cu aprecieri, mulțumiri și ropote de aplauze.

*A urmat micul nostru concert în aer liber, în parcul central din Piatra Neamț, o scurta trecere pe la Turnul lui Ștefan și platoul Curții Domnești, după care ne-am deplasat la telegondolă, urmând traseul pe jos.Ne-am urcat toți în telegondole și am ajuns sus, pe Cozla, unde, normal, a urmat un alt miniconcert "la înălțime".

Ne-am așezat pe o terasa la umbra, iar la un moment dat, un nene barman ne-a atras atenția că dacă nu-i comandăm ceva la bar, să eliberăm terasa.Tipic românesc ...nu mai intru în detalii....

*Seara au urmat activitățile curente, dar și pregătirea pentru defilare.Între timp, oamenii au început să se adune pentru a asista la concertul lui Adrian Bezna și Ionuț Stoian.

*Și a venit ora 20,00-ora când început mult-așteptatul concert. În deschidere au cântat 4 copii talentați, iar alături de ei au urcat și Adrian Bezna, Walter Ghicolescu, Elena Barbu, Gilbert Ghicolescu, susținându-i moral și încurajându-i, dandu-le încredere și forța în glas - acestea fiind momente unice, probabil, în viața lor.Ghața a fost spartă de Daria Tofan, Teofil Braia, Camelia Ngymona și Matei Mihăilă.

Și au început recitalurile lui Ionuț Stoian și Adrian Bezna.Explozive.Extraordinare.Interactive.De poveste.Spectacolul s-a încheiat târziu...în luminițele telefoanelor, toți fredonând extraordinarul refren " cu lupii laolaltă"



#DămFolk

#EuCred

#BicazuArdelean



Recapitulare, Ziua 3 de tabără:

Desigur, încă "marcat" în mod plăcut și satisfăcut pe deplin de primele 2 zile, care au fost excepționale, ziua de miercuri a debutat sub semnul întrebării, cerul fiind acoperit cu nori grei și cenușii.Pericolul ploii era iminent, temperatura în aer scăzând destul de mult.Totuși, de dimineață, ne-am îmbarcat în microbuze și am plecat spre Barajul Bicaz.Dintr-odată, Cerul s-a luminat, iar gândul m-a dus direct la Cuvântul Biblic: "Să se facă Lumină și Lumina se făcu!"

Am avut la dispoziție vaporul de agrement al Romsilva( grație prietenului nostru, Marin Amarinei-un OM în adevăratul sens al cuvântului, pasionat la rându-i de acest instrument simplu și magic, numit chiară), iar plimbarea pe lac s-a făcut în 2 serii.Sigur, a plecat prima serie, iar până la sosire, seria a doua a făcut ceea ce știa să facă: să cânte pe pontonul debarcaderului.Normal că s-a filmat, s-a pozat....s-a distrat....

Având în vedere că o oră era liberă, ne-am gândit că ....ce-ar fi să-i tragem o vizită unui alt SUPEROM, la Izvorul Muntelui?

Și așa am ajuns la Silviu-Bogdan Ardeleanu , unde, toată suflarea #dămfolkistă a urcat, l-a salutat pe Bogdan, pe minunata lui soție și cei doi îngerași ai familiei, a cantat un cântec, s-a rugat la Bisericuța din curte și a băut un pahar cu apa rece...

Cerul avea momente când își schimba culoarea , din când în când devenind cenușiu de-a binelea și începând să tușească din ce în ce mai grav.

Și a început să plouă....tare, torențial, iar gândul m-a dus exact la ziua când a fost distrus cortul amplasat pentru activități.

A venit ora 20,00, în program fiind Walter Ghicolescu, Elena Barbu și Gilbert Ghicolescu.

Cerul se făcuse negru. Mai cădea câte un strop de ploaie și aerul era rece.

Mă rugam la Doamne-Doamne sa ne ocolească cu ploaia.

Și bineînțeles, Dumnezeu ne-a ascultat rugăciunile și, deși Cerul era încărcat, nici un strop de ploaie nu ne-a deranjat.

Ceea ce mi-a bucurat e faptul că au început să se adune oameni de toate vârstele, din ce în ce mai multi.

Mă uitam pe margine și erau zeci de tineri entuziasmați care, deși nu știau "cu ce se mănâncă muzica folk", au început să fredoneze refrenele cunoscute.

Concertul a debutat cu 3 copii, care vor duce folkul mai departe:

Albert Andreas, Cosmin Caia și Diana Enache (ordinea intrării pe scenă).

Apoi seara a continuat cu Elena Barbu, Gilbert Ghicolescu și Walter Ghicolescu, care au fost magistrali, după cum se vede.

Concertul s-a încheiat târziu ... în adâncul nopții.

Între timp, și-au făcut prezenta și cei de la trupa TVA (Adrian Vascu, Dorin Andone, Vlady Cnejevici și Teo Boar), care vor concerta în seara celei de-a patra zi.