Intr-un castron mic punem drojdia, o lingura de zahar, o lingura de faina si o dizolvam intr-un pic de lapte caldut. Acoperim cu un prosopel curat si lasam la loc caldut pentru 10-15 minute.

In acest timp cernem faina si o punem intr-un castron mai mare unde vom putea sa framantam. Adaugam restul de zahar, apa de trandafir sau ce esente doriti, coaja razuita de lamaie/portocala si praful de sare. Amestecam cu mana de cateva ori dupa care in mijlocul fainii facem o mica adancitura. Turnam aici drojdia care s-a odihnit si restul de lapte si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat moale dar care se desprinde de maini. Atentie la cantitatea de lichid, s-ar putea sa fie prea putin sau prea mult in functie de tipul fainii si de umiditatea ei.

Eu am folosit faina 000 de la Dobrogea. Daca e prea moale mai adaugati putina faina, iar daca e prea uscat mai puneti putin lapte .

Framantam bine si apoi lasam la dospit pentru 30 minute la loc caldut ferit de curenti de aer si acoperit.

Pana cand dospeste aluatul pregatim umplutura.

Untul moale sau untura il frecam cu zaharul, nuca o macinam, stafidele le punem la inmuiat in rom iar ghimbirul confiat il taiem feliute subtiri.

Le punem pe toate separat.

Cand aluatul si-a dublat volumul initial, infainam masa de lucru si taiem aluatul in doua partie egale. Cu sucitorul intindem prima parte de aluat intr-o foaie destul de subtire (cam 0.3 mm), o ungem cu untura/unt frecat cu zahar presaram deasupra jumate din cantitatea de nuca si punem deasupra stafidele sau ghimbirul taiat . Rulam aluatut, iar cu un cutit bine ascutit taiem din rulada bucati groase cam de 1 cm . Asezam bucatile in tava ca si cum ar fi niste melci .

Procedam la fel si cu restul de aluat si umplem tava mare de aragaz cu melcisori.

Batem un ou cu un pic de apa rece si cu o pensula ungem melciosorii.

Incalzim cuptorul la 180 grade si dam tava la cuptor pana cand se rumenesc frumos .