Detalii Piure de Cartofi cu Ciuperci Pleurotus la Cuptor
Ingrediente:
Pentru piure: -1,
5 kg cartofi fainosi -150 g unt gras,
minim 80 % grasime -lapte gras si / sau smantana -2 linguri ulei - sare -1 lingurita otet de mere,
bio Pentru ciuperci: -500 g ciuperci pleurotus -5- 6 catei de usturoi -2 linguri unt clarificat (ghee) sau unt ori ulei de masline -1/2 legatura patrunjel sau marar verde,
dupa preferinte,
tocat marunt -1 lingura rom alb sau coniac -cimbru,
dupa gust -200 g smantana si / sau cascaval ras -sare -mix de piper (rosu,
negru,
verde),
proaspat macinat,
dupa gust
Pentru piure: Puneti la fiert, in lapte sarat (sau lapte + apa ori apa) si 2 linguri de ulei, cartofii curatati si taiati cubulete, la foc mediu, pentru aproximativ 20-30 min, pana cand se pot sfarama cu furculita. Ca sa capete un gust foarte bun, fierbeti cartofii in lapte! Scurgeti, dar pastrati din lichid; adaugati untul bucatele si zdrobiti cartofii folosind pasatorul manual. Puneti treptat din laptele cald oprit si / sau smantana, omogenizati de fiecare data, pana obtineti consistenta dorita. Condimentati cu sare, dupa gust, adaugati otetul de mere bio si bateti bine amestecul pana devine spumos. Pentru ciuperci: Spalati bine ciupercile si puneti la scurs. Taiati-le fasii subtiri, apoi amestecati-le cu restul ingredientelor, mai putin smantana si / sau cascavalul si mix-ul de piper. Puneti compozitia intr-un vas yena sau de lut si dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 30- 40 min sau pana ce zeama lasata de ciuperci scade aproape complet. Spre final, cand ciupercile sunt aproape facute, turnati deasupra smantana sau numai cascavalul, ori amandoua si dati din nou la cuptor pentru inca 10 min. Serviti ciupercile presarate cu mix-ul de piper proaspat macinat, alaturi de piureul de cartofi, ambele calde.
Pentru piure: Puneti la fiert, in lapte sarat (sau lapte + apa ori apa) si 2 linguri de ulei, cartofii curatati si taiati cubulete, la foc mediu, pentru aproximativ 20-30 min, pana cand se pot sfarama cu furculita. Ca sa capete un gust foarte bun, fierbeti cartofii in lapte! Scurgeti, dar pastrati din lichid; adaugati untul bucatele si zdrobiti cartofii folosind pasatorul manual. Puneti treptat din laptele cald oprit si / sau smantana, omogenizati de fiecare data, pana obtineti consistenta dorita. Condimentati cu sare, dupa gust, adaugati otetul de mere bio si bateti bine amestecul pana devine spumos. Pentru ciuperci: Spalati bine ciupercile si puneti la scurs. Taiati-le fasii subtiri, apoi amestecati-le cu restul ingredientelor, mai putin smantana si / sau cascavalul si mix-ul de piper. Puneti compozitia intr-un vas yena sau de lut si dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 30- 40 min sau pana ce zeama lasata de ciuperci scade aproape complet. Spre final, cand ciupercile sunt aproape facute, turnati deasupra smantana sau numai cascavalul, ori amandoua si dati din nou la cuptor pentru inca 10 min. Serviti ciupercile presarate cu mix-ul de piper proaspat macinat, alaturi de piureul de cartofi, ambele calde. Ideal ar fi sa serviti imediat piure-ul si ciupercile dupa preparare, deoarece reancalzit, nu mai este la fel de bun. La pregatirea ciupercilor puteti inlocui untul clarificat cu unt sau ulei, dar nu va fi la fel de gustos. Nu depasiti timpul de preparare al ciupercilor pleurotus deoarece se usuca si capata textura gumoasa.
Etichete:
verdeata,
cascaval,
usturoi,
cartofi,
lapte,
unt,
ulei,
smantana,
ciuperci,
masline,
fructe,
mere