Se spala cartofii si se pun la fiert necuratati (FOARTE IMPORTANT caci asa pastram gustul lor si evitam pierderea vitaminelor ). Cartofii trebuie fierti nici prea mult, nici prea putin.... Sunt fierti atunci cand furculita intra usor pana in mijlocul lor, iar coaja nu crapa in momentul inteparii lor.

As putea sa va spun si eu ca si alti bucatari de neam X minute; eu cred insa ca minutele de fierbere sant aleatorii si depind de o gramada de factori: felul plitei (electrica, gaz, inductie etc.), soiul cartofilor etc. Dar daca vreti, pentru cartofii de soi CARA pe o plita de gaz, aproximativ 30 min la foc normal (nici prea prea, nici foarte foarte).

Odata fierti, se scot intr-un strecurator si se lasa un pic sa se raceasca, atat cat sa nu ne ardem degetelele... (nu-i lasati, in nici un caz, sa se raceasca).

Curatam cartofii si ai punem intr-un castron suficient de mare (pentru a nu-i pierde in timp ce-i zdrobim...) adaugam toate ingredientele de mai sus in acelasi timp (nu se cearta intre ele) si ii zdrobim manual cu o furculita mare sau cu zdrobitorul de cartofi; in nici un caz nu trebuie sa obtinem o pasta de cartofi fina ca o budinca sau ca pireul in fulgi.

Adaugam untul (lejer sau normal de 80 % MG, fiecare dupa gust sau dupa dieta ce si-a impus... eu nu fac regim, deci folosesc unt normal, deoarece este mai gustos), smantana, uleiul, sarea si piperul.

Pireul trebuie sa aiba bucati de cartofi in el sa-l simtim pe limba si in cerul gurii (cine nu-si aminteste de pireul magic al bunicelor noastre care in lipsa de MIXER sau de timp era asa? ) Sa ne uitam un pic la vecinii nostrii europeni, francezii... care este cel mai cautat pireu la ei? Pur e de pommes de terre maison la fourchette... (pireu de cartofi facuti cu furculita...)Curatam trufa sub un fir de apa rece de robinet si o periuta speciala, (eu folosesc o periuta de dinti noua)O taiem in felii subtiri unem pireul intr-un castron de prezentare (Art de table). Si dispunem frumos trufele pe deasupra.

BON APP TIT