Detalii Carne de Porc cu Piure de Cartofi
Ingrediente:
Pentru carne: -1 kg muschi de porc,
taiat in bucatele -2–3 ardei grasi,
diferite culori,
taiati felii -4 catei de usturoi -3 linguri ulei de masline -zeama de la ½ lamaie -1 ½ lamai taiate in felii subtiri rotunde,
optional -1 ½ lingurita sare -1 lingura boabe intregi de piper -200 ml vin alb -piper Pentru piure de cartofi: -1,
5 kg cartofi fainosi -150 g unt gras,
minim 80 % grasime -lapte gras -150 g branza proaspata de vaci,
bine scursa,
la temperatura camerei -200 ml smantana grasa,
la temperatura camerei -3- 5 catei de usturoi,
functie de marime si gust -1/2 legatura marar verde -3 linguri de ulei -1 lingura vegeta de casa -cascaval ras -sare,
dupa gust
Pentru piure de cartofi: Puneti la fiert, in lapte sarat (sau lapte + apa), cartofii curatati si taiati cubulete, impreuna cu 2 linguri de ulei. Scurgeti, dar pastrati din lichid; adaugati untul bucatele si pasati. Puneti treptat din laptele cald oprit, omogenizati de fiecare data, pana obtineti consistenta dorita. Inglobati smantana, branza de vaci, vegeta, mararul tocat marunt, precum si usturoiul, zdrobit si frecat bine cu uleiul ramas. Condimentati cu sare si piper, dupa gust si bateti bine amestecul pana devine spumos. Turnati intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarati cu cascaval ras si dati la cuptorul incins, pentru circa 15- 20 min, la foc potrivit, sau pana ce cascavalul este topit si prinde deasupra o crusta frumos aurita. Pentru carne: Zdrobiti usturoiul si frecati-l cu sare si 1 lingura de ulei pana devine o pasta cremoasa. Inglobati piperul boabe si transferati intr-un vas mai mare. Separat, bateti putin bucatelele de carne cu ciocanul de carne si puneti-le in vasul cu pasta de usturoi. Amestecati bine astfel incat carnea sa fie invelita pe toate fetele. Acoperiti si dati la rece pentru 2- 4 ore. Incingeti restul de ulei, adaugati carnea cu marinada cu tot si lasati la rumenit, cateva minute pe fiecare parte, la foc mare, amestecand mereu. Scoateti carnea si adaugati in tigaie ardeiul, caliti 2-5 min sau pana cand este pe jumatate facut. Repuneti carnea, adaugati vinul si lasati la foc mic, 10- 15 min, amestecand ocazional. Transferati intreg continutul pe un platou de servit pe care ati pus in prealabil piureul de cartofi si stoarceti deasupra lamaie. Taiati restul de lamai in felii subtiri, rotunde si decorati marginea platoului, optional. Serviti cat este cald, portionand in farfurie piure si carne.
Pentru piure de cartofi: Puneti la fiert, in lapte sarat (sau lapte + apa), cartofii curatati si taiati cubulete, impreuna cu 2 linguri de ulei. Scurgeti, dar pastrati din lichid; adaugati untul bucatele si pasati. Puneti treptat din laptele cald oprit, omogenizati de fiecare data, pana obtineti consistenta dorita. Inglobati smantana, branza de vaci, vegeta, mararul tocat marunt, precum si usturoiul, zdrobit si frecat bine cu uleiul ramas. Condimentati cu sare si piper, dupa gust si bateti bine amestecul pana devine spumos. Turnati intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarati cu cascaval ras si dati la cuptorul incins, pentru circa 15- 20 min, la foc potrivit, sau pana ce cascavalul este topit si prinde deasupra o crusta frumos aurita. Pentru carne: Zdrobiti usturoiul si frecati-l cu sare si 1 lingura de ulei pana devine o pasta cremoasa. Inglobati piperul boabe si transferati intr-un vas mai mare. Separat, bateti putin bucatelele de carne cu ciocanul de carne si puneti-le in vasul cu pasta de usturoi. Amestecati bine astfel incat carnea sa fie invelita pe toate fetele. Acoperiti si dati la rece pentru 2- 4 ore. Incingeti restul de ulei, adaugati carnea cu marinada cu tot si lasati la rumenit, cateva minute pe fiecare parte, la foc mare, amestecand mereu. Scoateti carnea si adaugati in tigaie ardeiul, caliti 2-5 min sau pana cand este pe jumatate facut. Repuneti carnea, adaugati vinul si lasati la foc mic, 10- 15 min, amestecand ocazional. Transferati intreg continutul pe un platou de servit pe care ati pus in prealabil piureul de cartofi si stoarceti deasupra lamaie. Taiati restul de lamai in felii subtiri, rotunde si decorati marginea platoului, optional. Serviti cat este cald, portionand in farfurie piure si carne.
Etichete:
cascaval,
carne,
usturoi,
cartofi,
lapte,
unt,
ardei,
ulei,
smantana,
branza,
vin,
porc,
masline,
lamaie,
retete fara gluten