Aceasta este o mancare traditionala, specifica Iordaniei si Palestinei, dar in ultimul timp o gasim si in bucataria turceasca sub numele de maklube.

Maqlube tradus in limba romana inseamna rasturnata. Este vorba de o mancare cu orez, legume si carne, fie de pui, miel sau vita, mancarea care stringe prietenii mai noi sau mai vechi in jurul mesei, fara o ocazie speciala.

Se vede din ingrediente ca este o mancare bogata in legume. Desigur ele sunt legume de toamna, dar la noi fiind o zona calduroasa le putem gasi in toata perioada anului. Este mancarea preferata de mici si mari fiind foarte gustoasa si cu o aroma deosebita, atat de la legume cat si de la condimentele folosite. Orezul folosit este bob cu bob si inainte de a-l gati se spala bine in multe ape, pana scapam de tot amidonul, ca la gatit sa nu se lipeasca boabele intre ele. In reteta originala se foloseste un orez care seamna destul de bine cu cel bob cu bob sau bob lung, in nici un caz nu se foloseste orezul american sau orez basmati. Aici maqluba se gateste pe aragaz si nu in cuptor, pentru ca timpul de gatire este scurt, maxim 30-35 de minute.

Sa trecem acum la prepararea maqlubei.

Dupa ce am spalat si curatat legumele le vom taia ca si in imaginile postate. Conopita o vom taia buchetele nu prea mari, cartofii rondele nu prea subtiri, vinetele le vom curata de coaja si le vom felia, iar morcovul il taiem in bastonase nu prea lungi. Vinetele le saram pe ambele parti si le lasam intr-un platou sa se scurga zeama din ele, timp de 15-20 min. Trebuie retinut ca vinetele sarate reduc absorbtia de ulei in timpul gatitului. Carnea de pui, dupa ce a fost bine spalata se lasa putin la scurs intr-un storcator. Taiem ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei de masline peste care adaugam carnea.

Lasam sa-si schimbe putin culoarea apoi turnam apa, adaugam putina sare, piper, foile de dafin si boabele de cardamom si lasam sa fiarba, pana carnea este gatita. Pe tot timpul fierberii vom scoate spuma formata. Intre timp ne ocupam de prajitul legumelor, intai cartofii, apoi conopida, morcovul si la sfarsit vinetele, pe care le vom usca bine cu prosoape de hartie. Toate legumele le prajim bine pana se rumenesc si le vom scoate pe hartie absorbanta. Dupa ce a fiert carnea o scoatem si o lasam la scurs cateva clipe si o prajim putin pe ambele parti, iar zeama in care a fiert carnea o vom strecura. Scurgem orezul de apa si pregatim oala in care vrem sa fierbem maqlubea, eu prefer oala de teflon pentru ca stiu sigur ca nu se lipeste orezul de fundul oalei. Deci eu am folosit o oala de teflon cu diametrul de cca 32cm si destul de inalta. Pe fundul oalei vom pune felii de rosii si ardei verde, care dau un gust aromat si putin acrisor maqlubei. Peste rosii si ardei vom pune carnea de pui apoi vom pune un strat de legume, un strat subtire de orez si inca unul de legume. Legumele se pun asortate in ambele straturi si la sfarsit acoperim cu orezul ramas. Cata zeama va trebui sa folosim ca sa obtinem o maqlube reusita?Inainte de a pune zeama peste orez vom pune toate condimentele, vom sara dupa gust, amestecam bine, apoi o vom turna incet peste compozitia din oala pana acopera foarte bine orezul si vom avem grija sa lasam doua degete peste nivelul orezului (putem folosi o farfurie intoarsa, peste care vom turna usor zeama). Deci nu e neaparat sa folosim toata zeama in care am fiert carnea. Din momentul cand incepe sa fiarba o vom lasa sa dea cateava clocote dupa care se da focul la mic, se pune capacul si sub oala vom pune o tablita metalica si vom lasa sa fiarba cca 30-40 de minute. Se poate testa dupa o jumatate de ora, daca orezul este gatit si nu a mai ramas deloc zeama, maqlubea este gata. Trebuie lasat la foc mic pana se va evapora toata zeama, chiar daca orezul este gatit. Dupa ce s-a terminat stingem focul si o lasam 5-10 minute, apoi o vom rasturna pe un platou mai mare decat diametrul oalei si vom lasa pana va cade usor, dupa care vom scoate oala. Arata foarte frumos, este ca un tort. Se serveste fierbinte cu salata si iaurt, dupa preferinte. Eu intodeauna prajesc fulgi de migdale si seminte de pin si le pun pe deasupra, ele dau o aroma deosebita maqlubei.

Ce-i drept este o mancare migaloasa, dar merita, oricand ne putem impresiona musafirii cu aceasta reteta.

Va doresc pofta buna!Specific: Iordania, Palestina