Se spala bine strugurii si se aleg bob cu bob.

Boabele de struguri alese se pun la fiert impreuna cu apa sau must (daca aveti), intr-o cratita cu fundul dublu pentru cca. 25-30 minute, sau pana cand acestea se inmoaie.

Cand s-au inmuiat suficient, boabele de struguri se dau prin sita pentru a separa samburii si cojile, care se arunca.

Pulpa de struguri data prin sita se stropeste cu zeama de lamaie, se pune la fiert intr-un vas cu fundul dublu, antiaderent (eu am folosit un tuci teflonat) si se lasa sa fiarba la foc mic cca. 3-4 ore, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.

Optional, pentru o concentratie mai mare si un gust intens, eu completez de regula cu 1-2 litri de must rosu (cabernet), dar din aceasta cauza magiunul se fierbe mai mult.

Pe masura ce magiunul fierbe, se evapora apa din struguri si acesta practic, scade la mai putin de jumatate.

Cand magiunul incepe sa se lege si sa se ingroase putin, se adauga zaharul (dupa preferinta) si se lasa sa fiarba in continuare pana ajunge la consistenta dorita.

Cand magiunul este gata se opreste focul, se adauga nuca, iar aceasta se amesteca in magiun.

Daca va place, se poate adauga un praf de scortisoara, pentru aroma. Marturisesc ca, personal, nu o fac pentru ca prefer sa simt doar aroma strugurelui.

Cat este fierbinte se toarna magiunul in borcanele curate si uscate (eventual sterilizate), se infileteaza capacele si se acopera imediat cu o patura sau prosop gros, si se lasa acoperite pana a doua zi cand borcanele cu magiun sunt reci. Acest procedeu tine locul sterilizarii.

Cand sunt reci, borcanele cu magiun se eticheteaza si se depoziteaza in camara.

Sa aveti spor!Mai multe detalii pe: https://vickysrecipes.wordpress.com