Detalii Tocanita Rustica de Pui
Ingrediente:
-1 pui (1,
2-1,
5 kg) sau piept,
pulpe,
etc -4-6 ardei grasi,
diferite culori -200 g ceapa mica (arpagic) sau 2 fire de praz - partea alba de la legaturile de ceapa verde -200 g costita usor afumata,
taiata fasii (kaizer,
bacon,
gusa afumata,
etc- sa aiba si grasime) -500 g ciuperci pleurotus -600 ml supa concentrate de pui -1-2 linguri amidon - 2- 3 linguri ulei -250 g smantana -coditele de la 2 legaturi ceapa verde,
taiate rondele -4- 5 catei de usturoi zdrobit -1 legatura de patrunjel verde,
tocat marunt -sare -piper
Incingeti cuptorul. Taiati puiul spalat in 6- 8 bucati. Taiati ardeii in fasii late de 1 cm, curatati de cotor si seminte. Opariti cepele intregi, necuratate, intr-un vas cu apa clocotita, lasati sa stea 5 min, sa se patrunda; scurgeti si curatati de coaja. Daca folositi praz, taiati-l rondele de circa 1 cm grosime. Taiati rondele partea alba de la cepele verzi. Curatati ciupercile, spalati-le si taiati-le grosier. Condimentati carnea cu sare, piper si asezati-o intr-un vas mai mare, termorezistent. Puneti langa ea, de jur- imprejur, cepele / prazul, fasiile de ardei, cele de costita si stropiti totul cu ulei. Dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru circa 20 min, sau pana ce puiul se fragezeste. Adaugati ciupercile si repuneti in cuptor pentru inca 20 min. Transferati intr-un vas mai mare, fara sos, pe flacara de la aragaz; puneti supa fierbinte si lasati la foc potrivit spre mic, 10 min. Spre sfarsit adaugati usturoiul. Separat, desfaceti amidonul in putina apa rece, incorporati in sosul de la friptura si lasati pe foc, amestecand, pana se ingroasa putin. Adaugati smantana subtiata cu putina zeama si lasati doar cat se infierbanta. Turnati peste carne, potriviti de sare si piper, presarati rondelele de codite de ceapa, patrunjelul verde, omogenizati, acoperiti si dati deoparte 5 min sa se patrunda aromele. Serviti cat este calda, cel mai bine alaturi de o mamaliguta calda si o salata sau muratura preferata.
Incingeti cuptorul. Taiati puiul spalat in 6- 8 bucati. Taiati ardeii in fasii late de 1 cm, curatati de cotor si seminte. Opariti cepele intregi, necuratate, intr-un vas cu apa clocotita, lasati sa stea 5 min, sa se patrunda; scurgeti si curatati de coaja. Daca folositi praz, taiati-l rondele de circa 1 cm grosime. Taiati rondele partea alba de la cepele verzi. Curatati ciupercile, spalati-le si taiati-le grosier. Condimentati carnea cu sare, piper si asezati-o intr-un vas mai mare, termorezistent. Puneti langa ea, de jur- imprejur, cepele / prazul, fasiile de ardei, cele de costita si stropiti totul cu ulei. Dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru circa 20 min, sau pana ce puiul se fragezeste. Adaugati ciupercile si repuneti in cuptor pentru inca 20 min. Transferati intr-un vas mai mare, fara sos, pe flacara de la aragaz; puneti supa fierbinte si lasati la foc potrivit spre mic, 10 min. Spre sfarsit adaugati usturoiul. Separat, desfaceti amidonul in putina apa rece, incorporati in sosul de la friptura si lasati pe foc, amestecand, pana se ingroasa putin. Adaugati smantana subtiata cu putina zeama si lasati doar cat se infierbanta. Turnati peste carne, potriviti de sare si piper, presarati rondelele de codite de ceapa, patrunjelul verde, omogenizati, acoperiti si dati deoparte 5 min sa se patrunda aromele. Serviti cat este calda, cel mai bine alaturi de o mamaliguta calda si o salata sau muratura preferata.