Se aleg doar portocale cu coaja groasa si tare. Se spala bine de tot si apoi se decojesc. Eu am taiat in jumatate fiecare portocala si am scos sucul din ele pentru ca am avut nevoie la prajitura Luciei. Deci, se decojesc portocalele si coaja se curata bine de orice urma de pulpa. Se indeparteaza, cu ajutorul unui cutit, locul coditei si restul se feliaza in bucati aproximativ egale. Se pun in apa rece, pe masura ce le taiem. Uneori, cand curatam coaja de portocala, avem surprize .... la aceasi portocala in unele parti coaja este groasa si in alte parti (spre codita de ex) ea este subtire. Deci, dupa indepartarea pulpei verificam inca odata sa avem cojile la aceasi grosime (aproximativ- vedeti poza!) Ce este subtire se indeparteaza. Luam un vas, punem cojile de portocale in el si punem apa rece cat sa le acopere, dupa care dam la fiert. Cand da apa in clocote lasam sa fiarba 2 minute si apoi aruncam apa de pe coji. Adaugam alta apa rece peste ele si punem iarasi la fiert. Lasam din nou 2 minute sa clocoteasca si din nou strecuram si punem, pentru a treia oara, apa rece si fierbem din nou, 1 minut In timp ce fierbe penru a treia oara apa noastra cu cojile, in alt vas punem apa prevazuta in reteta si zaharul si dam la fiert. Tinem 8 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Dupa scurgerea celor 8 minute introducem in sirop cojile de portocale, care au fost scurse in prealabil de apa in care au fiert. Se lasa in sirop, la fiert, la foc slab, exact 45 de minute. Sa nu cumva sa fiti tentate sa introduceti o lingura de lemn in sirop si sa amestecati in cojile din vas. Se va zaharisi siropul. Cel mult se poate scutura vasul ca sa mai invartim putin in coji. Dupa scurgerea celor 45 de minute, se scot cojile, cu o furculita cu dintii ascutiti si se aseaza pe un gratar care este pus la randul lui deasupra unei tavi sau deasupra unei harti de copt. Sucul in care au fiert cojile, nu se arunca, el se pastreaza pentru o viitoare folosinta (se indulceste ceaiul cu gheata -ice tea-cu el) Lasam pe gratar, la scurs si zvantat 2-3 zile. Cine doreste poate tavali cojile de portocala prin zahar chiar a doua zi, dar in cazul asta cantitatea care se prinde pe ele este destul de mare si vor fi foarte dulci. Eu am lasat la zvantat 2 zile dupa care am tavalit prin zahar si am mai lasat inca vreo 5 ore la zvantat dupa care am topit ciocolata deasupra unui vas cu apa si am amestecat cu unt (dupa tavalirea prin zahar a cojilor, ele se pot trage in ciocolata imediat ... eu am lasat inca la zvantat ca nu am avut timp de ele) . Apoi, fiecare feliuta in parte am tras-o in ciocolata si am asezat pe hartie de copt pentru uscare. Se servesc cu mare placere si sant un dulce cu care nu dai gres niciodata. Cojile pot sa ramana doar cu zahar pe ele si dupa uscarea totala, se pun in borcane si se pastreaza in camara de alimente pentru o viitoare folosinta (la prajituri de ex) sau se trag, asa cum am spus, in ciocolata si se servesc imediatSe aleg doar portocale cu coaja groasa si tare. Se spala bine de tot si apoi se decojesc. Eu am taiat in jumatate fiecare portocala si am scos sucul din ele pentru ca am avut nevoie la prajitura Luciei. Deci, se decojesc portocalele si coaja se curata bine de orice urma de pulpa. Se indeparteaza, cu ajutorul unui cutit, locul coditei si restul se feliaza in bucati aproximativ egale. Se pun in apa rece, pe masura ce le taiem. Uneori, cand curatam coaja de portocala, avem surprize .... la aceasi portocala in unele parti coaja este groasa si in alte parti (spre codita de ex) ea este subtire. Deci, dupa indepartarea pulpei verificam inca odata sa avem cojile la aceasi grosime (aproximativ- vedeti poza!) Ce este subtire se indeparteaza. Luam un vas, punem cojile de portocale in el si punem apa rece cat sa le acopere, dupa care dam la fiert. Cand da apa in clocote lasam sa fiarba 2 minute si apoi aruncam apa de pe coji. Adaugam alta apa rece peste ele si punem iarasi la fiert. Lasam din nou 2 minute sa clocoteasca si din nou strecuram si punem, pentru a treia oara, apa rece si fierbem din nou, 1 minut In timp ce fierbe penru a treia oara apa noastra cu cojile, in alt vas punem apa prevazuta in reteta si zaharul si dam la fiert. Tinem 8 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Dupa scurgerea celor 8 minute introducem in sirop cojile de portocale, care au fost scurse in prealabil de apa in care au fiert. Se lasa in sirop, la fiert, la foc slab, exact 45 de minute. Sa nu cumva sa fiti tentate sa introduceti o lingura de lemn in sirop si sa amestecati in cojile din vas. Se va zaharisi siropul. Cel mult se poate scutura vasul ca sa mai invartim putin in coji. Dupa scurgerea celor 45 de minute, se scot cojile, cu o furculita cu dintii ascutiti si se aseaza pe un gratar care este pus la randul lui deasupra unei tavi sau deasupra unei harti de copt. Sucul in care au fiert cojile, nu se arunca, el se pastreaza pentru o viitoare folosinta (se indulceste ceaiul cu gheata -ice tea-cu el) Lasam pe gratar, la scurs si zvantat 2-3 zile. Cine doreste poate tavali cojile de portocala prin zahar chiar a doua zi, dar in cazul asta cantitatea care se prinde pe ele este destul de mare si vor fi foarte dulci. Eu am lasat la zvantat 2 zile dupa care am tavalit prin zahar si am mai lasat inca vreo 5 ore la zvantat dupa care am topit ciocolata deasupra unui vas cu apa si am amestecat cu unt (dupa tavalirea prin zahar a cojilor, ele se pot trage in ciocolata imediat ... eu am lasat inca la zvantat ca nu am avut timp de ele) . Apoi, fiecare feliuta in parte am tras-o in ciocolata si am asezat pe hartie de copt pentru uscare. Se servesc cu mare placere si sant un dulce cu care nu dai gres niciodata. Cojile pot sa ramana doar cu zahar pe ele si dupa uscarea totala, se pun in borcane si se pastreaza in camara de alimente pentru o viitoare folosinta (la prajituri de ex) sau se trag, asa cum am spus, in ciocolata si se servesc imediat