Detalii Paine Alba Impletita dintr-o singura bucata
Din cantitatea data trebuie sa iasa o paine de jumatate de kg. In faina cernuta si asezata intr-un vas se pune drojdia in mijloc, se adauga putina apa calda (din cea prevazuta in reteta) peste ea si cu o furculita de amesteca usor sa se inmoaie. Daca se poate se mai ia si putin din faina ca sa se formeze o maia. Se acopera si se lasa la dospit. Daca drojdia este buna si proaspata, va dospi in 5 minute. Intre timp, sarea o dizolvam in jumatatea din cantitatea de apa ramasa. Acuma, daca folositi masina de paine/mixer, se ataseaza spirala de aluat si se porneste mixerul la viteza cea mai mica. In timp ce se invarte, se adauga uleiul si apa cu sarea, apoi din restul de apa se adauga treptat, se lasa la framantat cateva minute pana se omogenizeaza si aluatul devina matasos. In cazul in care observam sau simtim la mana ca este prea mult lichid nu se adauga tot, iar in caz contrar, daca se termina apa si simtim ca aluatul mai are nevoie de umezeala, mai adaugam apa calda dar tot cate o lingura odata nu mai mult. Daca folositi framantarea manuala, timpul de framantat este ceva mai lung, dar procedura este aceasi. Cand simtim ca aluatul are consistenta matasoasa, se scoate din vas si se mai framanta pe blatul de lucru, prin lovire. Aluatul se ridica in palmi si se izbeste de masa de 100 de ori, dupa care se mai framanta cateva secunde, apoi se aseaza in vasul in care am framantat si pe care l-am fainat putin, se acopera, se lasa la dospit inr-un loc ferit de curenti de aer rece. Cand si-a dublat volumul, se scoate din vas si se framanta un minut ca sa il readucem la forma lui initiala. Se ruleaza un sul, lung de 1 metru (sau 85 de cm). Cand avem sulul respectiv format trecem la impletirea painii. Pozele vor fi mai edificatoare decat explicatia mea, dar sper totusi sa pot sa ma si fac inteleasa prin cuvinte nu numai prin poze. o impletitura foarte usor de realizat si de efect. Deci, sulul de aluat il avem pe masa in fata noastra, se ia capatul din dreapta si se aduce spre mijlocul sulului formand litera d (culcata) Bucla literei va fi spre noi si piciorul literei va fi deasupra buclei. Dupa ce formam litera d, luam capatul piciorului din stanga si il aducem spre bucla, trecem peste prima jumatate de bucla si apoi trecem pe dedesuptul celei de a doua jumatati de bucla (aproximativ miscarea pe care o folosim cand lucram cu un ac, il introducem sub material si il scoatem peste 2 mm). Acuma avem deja format ca un fel de nod pe care il, ridicam putin ca sa ne ramana (spre noi) inca o bucata de bucla. Cu mana stanga ridicam bucla, o rasucim si ii dam forma de cifra 8. Apoi piciorul, ramas liber si in partea de sus a optului, in introducem sub cercul de jos al cifrei 8 si in scoatem prin mijlocul lui. Il lipim de aluat si avem impletitura gata .... Cred ca am explicat cam incalcit totul, dar sper ca in momentul in care se citeste modul de impletire si se si urmaresc pozele, se va intelege foarte usor metoda. Este foarte usoara. Deci avem formata impletitura, aranjam aluatul putin sa ii dam un aspect ma uniform, trebuie sa lasam ceva loc intre noduri ca sa poate aluatul sa creasca. Asezam painea in tava in care urmeaza sa coacem si care a fost in prealabil unsa cu putin ulei. Lasam la dospit in tava, in loc mai cald si ferit de curenti de aer rece si cand si-a dublat volumul, sau cand a depasit peretii vasului cu 2-3 degete, se introduce in cuptorul preancalzit la 360 f (180C). Inainte de a introduce painea in cuptor, o ungem prin pensulare usoara, cu putin lapte si daca dorim putem presara seminte de susan, sau de mac deasupra. Tot din cartea preferatului meu morar (de fapt este chef dar s-a apucat de aluaturi pentru prima data la 17 ani, lucrand in moara si brutaria tatalui), am scos reteta painii asteia. Normal ca este reteta cea mai simpla de paine, dar are mult mai mult ulei decat in reteta pe care o folosesc eu de obicei dar si ceva mai multa apa. Iese un aluat foarte moale, deloc lipicios, foarte elastic, maleabil .... foarte, foarte usor de lucrat cu el. In primul rand am folosit o faina foarte buna, faina canadiana dar reteta nu cere o astfel de faina. La origine, se cere faina simpla pentru paine.
Din cantitatea data trebuie sa iasa o paine de jumatate de kg. In faina cernuta si asezata intr-un vas se pune drojdia in mijloc, se adauga putina apa calda (din cea prevazuta in reteta) peste ea si cu o furculita de amesteca usor sa se inmoaie. Daca se poate se mai ia si putin din faina ca sa se formeze o maia. Se acopera si se lasa la dospit. Daca drojdia este buna si proaspata, va dospi in 5 minute. Intre timp, sarea o dizolvam in jumatatea din cantitatea de apa ramasa. Acuma, daca folositi masina de paine/mixer, se ataseaza spirala de aluat si se porneste mixerul la viteza cea mai mica. In timp ce se invarte, se adauga uleiul si apa cu sarea, apoi din restul de apa se adauga treptat, se lasa la framantat cateva minute pana se omogenizeaza si aluatul devina matasos. In cazul in care observam sau simtim la mana ca este prea mult lichid nu se adauga tot, iar in caz contrar, daca se termina apa si simtim ca aluatul mai are nevoie de umezeala, mai adaugam apa calda dar tot cate o lingura odata nu mai mult. Daca folositi framantarea manuala, timpul de framantat este ceva mai lung, dar procedura este aceasi. Cand simtim ca aluatul are consistenta matasoasa, se scoate din vas si se mai framanta pe blatul de lucru, prin lovire. Aluatul se ridica in palmi si se izbeste de masa de 100 de ori, dupa care se mai framanta cateva secunde, apoi se aseaza in vasul in care am framantat si pe care l-am fainat putin, se acopera, se lasa la dospit inr-un loc ferit de curenti de aer rece. Cand si-a dublat volumul, se scoate din vas si se framanta un minut ca sa il readucem la forma lui initiala. Se ruleaza un sul, lung de 1 metru (sau 85 de cm). Cand avem sulul respectiv format trecem la impletirea painii. Pozele vor fi mai edificatoare decat explicatia mea, dar sper totusi sa pot sa ma si fac inteleasa prin cuvinte nu numai prin poze. o impletitura foarte usor de realizat si de efect. Deci, sulul de aluat il avem pe masa in fata noastra, se ia capatul din dreapta si se aduce spre mijlocul sulului formand litera d (culcata) Bucla literei va fi spre noi si piciorul literei va fi deasupra buclei. Dupa ce formam litera d, luam capatul piciorului din stanga si il aducem spre bucla, trecem peste prima jumatate de bucla si apoi trecem pe dedesuptul celei de a doua jumatati de bucla (aproximativ miscarea pe care o folosim cand lucram cu un ac, il introducem sub material si il scoatem peste 2 mm). Acuma avem deja format ca un fel de nod pe care il, ridicam putin ca sa ne ramana (spre noi) inca o bucata de bucla. Cu mana stanga ridicam bucla, o rasucim si ii dam forma de cifra 8. Apoi piciorul, ramas liber si in partea de sus a optului, in introducem sub cercul de jos al cifrei 8 si in scoatem prin mijlocul lui. Il lipim de aluat si avem impletitura gata .... Cred ca am explicat cam incalcit totul, dar sper ca in momentul in care se citeste modul de impletire si se si urmaresc pozele, se va intelege foarte usor metoda. Este foarte usoara. Deci avem formata impletitura, aranjam aluatul putin sa ii dam un aspect ma uniform, trebuie sa lasam ceva loc intre noduri ca sa poate aluatul sa creasca. Asezam painea in tava in care urmeaza sa coacem si care a fost in prealabil unsa cu putin ulei. Lasam la dospit in tava, in loc mai cald si ferit de curenti de aer rece si cand si-a dublat volumul, sau cand a depasit peretii vasului cu 2-3 degete, se introduce in cuptorul preancalzit la 360 f (180C). Inainte de a introduce painea in cuptor, o ungem prin pensulare usoara, cu putin lapte si daca dorim putem presara seminte de susan, sau de mac deasupra. Tot din cartea preferatului meu morar (de fapt este chef dar s-a apucat de aluaturi pentru prima data la 17 ani, lucrand in moara si brutaria tatalui), am scos reteta painii asteia. Normal ca este reteta cea mai simpla de paine, dar are mult mai mult ulei decat in reteta pe care o folosesc eu de obicei dar si ceva mai multa apa. Iese un aluat foarte moale, deloc lipicios, foarte elastic, maleabil .... foarte, foarte usor de lucrat cu el. In primul rand am folosit o faina foarte buna, faina canadiana dar reteta nu cere o astfel de faina. La origine, se cere faina simpla pentru paine. De ce postez reteta? In primul rand nu am painea alba postata, nu stiu cum de am omis asta, in al doilea rand, vreau sa va arat si sa va invat si pe voi metoda impletirii dintr-o bucata/fasie/snur sau cum vreti sa ii spuneti.