Detalii Aluat Foietaj Homemade
Frecati bine untul cu faina pana cand aceasta este complet inglobata si obtineti o crema spumoasa. Impartiti cantitatea in patru parti si dati deoparte. Framantati un aluat neted si elastic din faina, galbenusuri, apa minerala, iaurt si sare (la nevoie, adaugati 1- 2 linguri faina). Transferati aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti in doua. Intindeti o parte de aluat intr-o foaie de forma patrata si ungeti uniform cu din crema spumoasa de unt. Impartiti imaginar in 3, fiecare latura a patratului si faceti cate 2 taieturi lasand mijlocul netaiat (obtineti astfel, 9 patratele egale de aluat, ce nu sunt desprinse din patratul initial). Pliati patratelele de aluat obtinute spre mijlocul foii, incepand cu colturile si respectand regula ca de fiecare data sa se acopere cu patratelul din partea opusa celui pliat anterior. Dupa plierea colturilor continuati cu patratelele ramase pe mijlocul laturilor, acoperind de fiecare data (conform regulei) un patratel de aluat deja pliat cu opusul lui. In final trebuie sa obtineti o suprapunere de patratele de pe conturul patratului pe patratelul de aluat din mijloc. Intoarceti patratelul de aluat obtinut pe o folie alimentara (partea de sus sa fie jos), infoliati, asezati pe un tocator sau alta suprafata plana si dati la frigider pentru 15 min. Scoateti folia, asezati pe planul de lucru uns cu ulei, intorcand din nou patratelul de aluat (partea de jos sa fie sus), ungeti suprafata aluatului cu putin ulei si intindeti din nou in foaie de aluat sub forma de patrat. Ungeti cu alta din crema de unt, faceti taieturi la fel ca prima data, pliati identic, rasturnati aluatul, infoliati, asezati pe o suprafata plana si dati la rece pentru 30 min. Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu ulei, intindeti-l intr-o foaie de dimensiunea tavii, transferati in tava tapetata cu hartie de copt si intepati din loc in loc cu dintii unei furculite. Procedati identic si cu a doua parte de aluat. Folositi-l dupa cum doriti, dar daca puneti intre foi umplutura, atunci taiati foaia cruda de deasupra in bucati de dimensiunea dorita, ungeti-o cu ou si dati la cuptorul preancalzit la 200 grade, pentru aproximativ 40- 50 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este crescut, copt, desfacut in foite si frumos rumenit.
Frecati bine untul cu faina pana cand aceasta este complet inglobata si obtineti o crema spumoasa. Impartiti cantitatea in patru parti si dati deoparte. Framantati un aluat neted si elastic din faina, galbenusuri, apa minerala, iaurt si sare (la nevoie, adaugati 1- 2 linguri faina). Transferati aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti in doua. Intindeti o parte de aluat intr-o foaie de forma patrata si ungeti uniform cu din crema spumoasa de unt. Impartiti imaginar in 3, fiecare latura a patratului si faceti cate 2 taieturi lasand mijlocul netaiat (obtineti astfel, 9 patratele egale de aluat, ce nu sunt desprinse din patratul initial). Pliati patratelele de aluat obtinute spre mijlocul foii, incepand cu colturile si respectand regula ca de fiecare data sa se acopere cu patratelul din partea opusa celui pliat anterior. Dupa plierea colturilor continuati cu patratelele ramase pe mijlocul laturilor, acoperind de fiecare data (conform regulei) un patratel de aluat deja pliat cu opusul lui. In final trebuie sa obtineti o suprapunere de patratele de pe conturul patratului pe patratelul de aluat din mijloc. Intoarceti patratelul de aluat obtinut pe o folie alimentara (partea de sus sa fie jos), infoliati, asezati pe un tocator sau alta suprafata plana si dati la frigider pentru 15 min. Scoateti folia, asezati pe planul de lucru uns cu ulei, intorcand din nou patratelul de aluat (partea de jos sa fie sus), ungeti suprafata aluatului cu putin ulei si intindeti din nou in foaie de aluat sub forma de patrat. Ungeti cu alta din crema de unt, faceti taieturi la fel ca prima data, pliati identic, rasturnati aluatul, infoliati, asezati pe o suprafata plana si dati la rece pentru 30 min. Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu ulei, intindeti-l intr-o foaie de dimensiunea tavii, transferati in tava tapetata cu hartie de copt si intepati din loc in loc cu dintii unei furculite. Procedati identic si cu a doua parte de aluat. Folositi-l dupa cum doriti, dar daca puneti intre foi umplutura, atunci taiati foaia cruda de deasupra in bucati de dimensiunea dorita, ungeti-o cu ou si dati la cuptorul preancalzit la 200 grade, pentru aproximativ 40- 50 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este crescut, copt, desfacut in foite si frumos rumenit. Este o varianta rapida a foietajului clasic, foarte pufos si aerat, ce se desface in zeci de foite, fin si care, la propriu, ti se topeste in gura.