Reteta de preparare a papanasilorAceasta reTeta eu o propun pentru masa festiva. Este o mincare foarte usor si repede de preparat. Se poate inlocui carnea de vitel cu acea de porc sau piept de gaina, dar cea mai reusita combinatie a gustului este totusi din carnea de vitel.

Reteta de preparare a papanasilorPentru acesta reteta e necesar sa cumparati o bucata de carne de muschi. Daca e posibil, se cumpara carnea feliata. Se curata usturoiul de coaja se piseaza bine, se adauga putina sare,si 1 lingura de apa, se amesteca bine. Usturoiul se va folosi pentru carnea de vitel.

Pe un fund de lemn se bate cu ciocanul carnea de vitel, se pipereaza si se unge pe toata suprafata cu usturoiul pisat. Se inveleste cu o pelicula pentru bucatarie si se lasa putin la marinat. In acest timp se prajeste pe tigaie ceapa taiata marunt, se adauga morcovul dat prin razatoare si se prajesc impreuna la un foc mijlociu. . Se racesc putin.

Se scoate pelicula si se adauga dealungul batutei morcovul ( vezi foto ) . Prima parte de carne cu morcovul pus pe ea se ruleaza si se taie rulada in parti egale cca 5 cm lungimea. Se procedeaza cu cealalta parte de carne la fel., adica ca sa intelegeti bucata aceasta, care o vedeti in fotografie, are lungimea de 40 cm pe 14 cm . Ea a fost taiata in jumatate dealungul ei .

S-a rulad o jumatate, apoi cealalta sau taiat papanasii si in final s-au obtinut 12 papanasi.

Intr-o farfurie se toarna faina si se rostogoleste fiecare papanas, se lasa apoi10 minute sa se imbibe faina bine in ei.

Se mai rostogolesc inca odata prin faina, apoi prin oul batut cu furculita intr-o farfurie, si se prajesc in tigaia incalzita la un foc mare si apoi dat la mijlociu. In momentul cind se pun la prajit dupa 20 de secunde se intorc papanasii pe cealalta parte si tot asa, pina se prinde o pojghita de ou in jurul lor. Se mai prajesc inca 10 minute, din cind in cind intorcindu-i cu furculita. Se servesc la masa festiva combinatie pe platou cu pirjoale festive, batute si infrumusetate cu verdeata.

In cazul in care carnea este mai batrina, dupa ce o bateti bine pe ambele parti cu ciocanul de lemn o sarati putin, piperati si o puneti in straturi pe o farfurie turnind lapte crud intre bucatile de carne. Laptele inmoiaie carnea, o face mai fina .

Carnea batuta cu laptele se lasa la rece cel putin 2 ore. Carnea se va imbiba cu lapte, restul de lapte il stergeti cu un servetel de hirtie.