Mucenicii muntenesti, cu zeama.

Zaharul se pune intr-o oala sau cratita de 7 l si se caramelizeaza. Se lasa la racit. Intre timp, zdrobesti nucile cu facaletul, sa ramana bucati de marimea cuisoarelor. Cand s-a racit zaharul (incepe sa pocneasca si s-a solidificat), pui apa si lasi pe foc mic. Cand fierbe apa, pui nucile si scortisoara, lasi 10 minute, apoi adaugi si mucenicii. Daca ai cumparat mucenici plini de faina, ii treci prin jet de apa rece inainte sa ii pui la fiert, altfel zeama va fi tulbure si groasa. Mai lasi 15 minute, pana se inmoaie mucenicii, apoi ii acoperi cu un capac si ii lasi sa se mai umfle.

Daca preferi sa faci mucenicii in casa, ai nevoie de 2 cani faina, una de apa si un praf de sare. Framanti un aluat potrivit de tare, intinzi in foaie subtire, din care tai snurulete subtiri, pe care le faci cercuri, iar cercurile le rasucesti de la mijloc, sa obtii niste opturi (sau folosesti aparatul special de taiat mucenici). Dupa, ai doua optiuni: varianta mai lunga (ii lasi la uscat pe o masa acoperita cu faina peste noapte) sau varianta mai rapida (ii dai la cuptor cateva minute).

Unele persoane prefera sa fiarba mucenicii doar in apa cu zahar si sa adauge nuca si scortisoara in farfurie, dupa gust, pentru a pastra nuanta alburie, curata, a zemii.

Poti sa folosesti zahar simplu (pus cand apa clocoteste), daca nu iti place gustul de zahar caramelizat.

In unele zone se pun si diverse arome la final: un betisor de vanilie, coaja de lamaie etc.

Daca nu iti place scortisoara macinata, poti lega 3-4 batoane de scortisoara cu o sfoara de bucatarie pe care o lasi sa atarne in afara oalei (le pui tot odata cu nuca) si o scoti inainte sa servesti.