Se aleg smochine intregi, fara lovituri. Se spala bine, cu atentie, se indeparteaza codita si se pun in vasul de dulceata. Se aseaza zaharul peste ele si se lasa asa cateva ore sau pana dimineata. Se amesteca bine inainte de a lasa vasul in asteptare. Se acopera ca sa nu atraga musculite. Se pune pe foc la temperatura mai mica pana se topeste zaharul si smochinele au inceput sa lase din apa pe care o contin dupa care se iuteste putin focul. Se adauga pepenele taiat cubulete ma mici si care neaparat trebuie sa fie dulce si cu aroma pronuntata si se fierbe, amestecand din cand in cand. Se aduna spuma daca se formeaza, se mai curata din cand in cand peretii vasului de eventualele cristale de zahar pentru a preveni zaharisirea gemului in timp. Pepenele va lasa multa apa dar se va continua fierberea si amestecarea pana cand gemul devine gros (rece daca este, lingura de lemn trebuie sa stea drept in pasta fara sa se incline) Cand lichidul de pe gem scade la jumatate se adauga mersioarele uscate. Coaja de lamaie se adauga spre sfarsitul fierberii, sucul de lamaie mai spre inceput spre a preveni schimbarea culorii gemului iar vanilia se va adauga odata cu coaja de lamaie. Dupa ce au fost adaugate ultimele doua se mai fierbe gemul circa 5 minute si gata. Se pune fierbinte in borcane, se capseaza si se pun borcanele intre paturi sa stea la cald pana se racesc. Se eticheteaza si se pun pe raft in camara de alimente si se serveste cu placere in zilele friguroase de iarna, la prajituri, orez fiert cu lapte, gris fiert in lapte sau pe paine cu unt. Eu am facut gemul in doua zile si se pare ca am facut o alegere buna. In prima zi am fiert circa 30-45 de minute si am inchis flacara. Am lasat la racit si a doua zi am verificat densitatea gemului. Era destul de lichid, deci am mai fiert inca vreo jumatate de ora (poate ceva mai mult) si am inchis din nou. Seara cand am verificat iarasi densitatea gemului, am vazut ca este destul de tare, l-am incalzit si l-am pus in borcane sterilizate. Imi pare rau ca nu prea am poze multe dar totusi se intelege reteta destul de bine si din cele pe care le amSe aleg smochine intregi, fara lovituri. Se spala bine, cu atentie, se indeparteaza codita si se pun in vasul de dulceata. Se aseaza zaharul peste ele si se lasa asa cateva ore sau pana dimineata. Se amesteca bine inainte de a lasa vasul in asteptare. Se acopera ca sa nu atraga musculite. Se pune pe foc la temperatura mai mica pana se topeste zaharul si smochinele au inceput sa lase din apa pe care o contin dupa care se iuteste putin focul. Se adauga pepenele taiat cubulete ma mici si care neaparat trebuie sa fie dulce si cu aroma pronuntata si se fierbe, amestecand din cand in cand. Se aduna spuma daca se formeaza, se mai curata din cand in cand peretii vasului de eventualele cristale de zahar pentru a preveni zaharisirea gemului in timp. Pepenele va lasa multa apa dar se va continua fierberea si amestecarea pana cand gemul devine gros (rece daca este, lingura de lemn trebuie sa stea drept in pasta fara sa se incline) Cand lichidul de pe gem scade la jumatate se adauga mersioarele uscate. Coaja de lamaie se adauga spre sfarsitul fierberii, sucul de lamaie mai spre inceput spre a preveni schimbarea culorii gemului iar vanilia se va adauga odata cu coaja de lamaie. Dupa ce au fost adaugate ultimele doua se mai fierbe gemul circa 5 minute si gata. Se pune fierbinte in borcane, se capseaza si se pun borcanele intre paturi sa stea la cald pana se racesc. Se eticheteaza si se pun pe raft in camara de alimente si se serveste cu placere in zilele friguroase de iarna, la prajituri, orez fiert cu lapte, gris fiert in lapte sau pe paine cu unt. Eu am facut gemul in doua zile si se pare ca am facut o alegere buna. In prima zi am fiert circa 30-45 de minute si am inchis flacara. Am lasat la racit si a doua zi am verificat densitatea gemului. Era destul de lichid, deci am mai fiert inca vreo jumatate de ora (poate ceva mai mult) si am inchis din nou. Seara cand am verificat iarasi densitatea gemului, am vazut ca este destul de tare, l-am incalzit si l-am pus in borcane sterilizate. Imi pare rau ca nu prea am poze multe dar totusi se intelege reteta destul de bine si din cele pe care le am