Curatati coacazele negre de impuritati si codite. Puneti-le inr-o sita, spalati sub jet de apa rece si lasati la scurs. Transferati-le rasfirate pe un prosop curat si lasati-le sa se usuce. Intre timp, puneti intr-un vas smaltuit cu pereti inalti apa (500 ml) si zaharul sa fiarba la foc mic, amestecand, pana cand se topeste zaharul. Spumuiti siropul. Adaugati inca 200 ml apa rece si spumuiti din nou cand da in clocot. Continuati fierberea pana cand siropul este legat bine; luati vasul de pe foc si faceti proba punand cateva picaturi pe o farfurie intinsa si rece. Daca nu-si schimba forma, siropul este legat. Daca nu obtineti acest rezultat, continuati fierberea inca cateva minute si faceti din nou proba. Adaugati coacazele negre, lasati sa stea 1 ora, apoi transferati vasul pe foc potrivit sa fiarba 30 min, amestecand ocazional. Stingeti focul, acoperiti vasul cu un prosop curat si lasati-l 8- 10 ore sau cel mai bine pana a doua zi, in camara, la loc mai racoros, timp in care fructele isi vor lasa in sirop toata zeama. Puneti vasul pe foc mic, iar cand dulceata da in clocot, dati focul mare si fierbeti pana cand siropul se leaga bine. Parfumati dulceata cu zahar vanilat si lasati sa mai dea cateva clocote. Dati din nou vasul acoperit cu un prosop, in camara, pentru inca 10- 12 ore. Puneti dulceata rece in borcane sterilizate, uscate, inchideti ermetic, etichetati si asezati-le in locul in care se vor pastra pana la consum. Nota: Cine opteaza pentru varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, acestea, dupa sigilare, se vor lasa rasturnate pe capac, pana la racirea completa, apoi se dau etichetate la camara.

Curatati coacazele negre de impuritati si codite. Puneti-le inr-o sita, spalati sub jet de apa rece si lasati la scurs. Transferati-le rasfirate pe un prosop curat si lasati-le sa se usuce. Intre timp, puneti intr-un vas smaltuit cu pereti inalti apa (500 ml) si zaharul sa fiarba la foc mic, amestecand, pana cand se topeste zaharul. Spumuiti siropul. Adaugati inca 200 ml apa rece si spumuiti din nou cand da in clocot. Continuati fierberea pana cand siropul este legat bine; luati vasul de pe foc si faceti proba punand cateva picaturi pe o farfurie intinsa si rece. Daca nu-si schimba forma, siropul este legat. Daca nu obtineti acest rezultat, continuati fierberea inca cateva minute si faceti din nou proba. Adaugati coacazele negre, lasati sa stea 1 ora, apoi transferati vasul pe foc potrivit sa fiarba 30 min, amestecand ocazional. Stingeti focul, acoperiti vasul cu un prosop curat si lasati-l 8- 10 ore sau cel mai bine pana a doua zi, in camara, la loc mai racoros, timp in care fructele isi vor lasa in sirop toata zeama. Puneti vasul pe foc mic, iar cand dulceata da in clocot, dati focul mare si fierbeti pana cand siropul se leaga bine. Parfumati dulceata cu zahar vanilat si lasati sa mai dea cateva clocote. Dati din nou vasul acoperit cu un prosop, in camara, pentru inca 10- 12 ore. Puneti dulceata rece in borcane sterilizate, uscate, inchideti ermetic, etichetati si asezati-le in locul in care se vor pastra pana la consum. Nota: Cine opteaza pentru varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, acestea, dupa sigilare, se vor lasa rasturnate pe capac, pana la racirea completa, apoi se dau etichetate la camara. Dulceata de coacaze negre este o dulceata care nu poate lipsi din camara gospodinelor. Are un gust inconfundabil, este foarte aromata si mai ales, delicioasa. Este genul de dulceata care se savureaza cu placere, dar si care se preteaza foarte bine la prepararea prajiturilor, torturilor, ruladelor, etc. Cand aveti timp, pentru mai multe detalii despre acest arbust cu fructele sale miraculoase, intrebuintari culinare si medicale, lecturati materialul din ghidul alimentelor de pe site-ul nostru: http: //www. Reteteculinare. Ro/ghid_alimente/c/coacazul_negru/