Folositi doar lingura de lemn si vase smaltuite. Curatati catina de impuritati si spalati-o sub jet de apa rece. Lasati la scurs. Intre timp, fierbeti intr-un vas smaltuit, aproximativ 5 min, un sirop din apa si zahar, la foc potrivit. Indepartati spuma formata. Adaugati catina, sucul de lamaie (previne zaharisirea dulcetii si ajuta la pastrarea unei culori frumoase), fierbeti 10 min, amestecand ocazional si spumuind, apoi dati deoparte. Lasati 15 min in asteptare, transferati continutul in alt vas smaltuit, acoperiti si dati deoparte. a doua zi, fierbeti inca 10 min, luati de pe foc, lasati 15 min in asteptare, transferati in alt vas, acoperiti si dati din nou la camara pentru 24 ore. a treia zi, mai fierbeti inca 10- 15 min, zdrobind bobitele de catina, pe cat puteti, din primele minute de fierbere, cu dosul lingurii de lemn. Cand dulceata devine sticloasa, isi schimba culoarea, din galben intens in portocaliu si este legata (faceti proba cu picatura), retrageti vasul de pe foc. Puneti fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, capsati si dati la dunst uscat (intre paturi), rasturnand borcanele pe capac, pana a doua zi sau la racirea completa. Etichetati si dati la camara.

Folositi doar lingura de lemn si vase smaltuite. Curatati catina de impuritati si spalati-o sub jet de apa rece. Lasati la scurs. Intre timp, fierbeti intr-un vas smaltuit, aproximativ 5 min, un sirop din apa si zahar, la foc potrivit. Indepartati spuma formata. Adaugati catina, sucul de lamaie (previne zaharisirea dulcetii si ajuta la pastrarea unei culori frumoase), fierbeti 10 min, amestecand ocazional si spumuind, apoi dati deoparte. Lasati 15 min in asteptare, transferati continutul in alt vas smaltuit, acoperiti si dati deoparte. a doua zi, fierbeti inca 10 min, luati de pe foc, lasati 15 min in asteptare, transferati in alt vas, acoperiti si dati din nou la camara pentru 24 ore. a treia zi, mai fierbeti inca 10- 15 min, zdrobind bobitele de catina, pe cat puteti, din primele minute de fierbere, cu dosul lingurii de lemn. Cand dulceata devine sticloasa, isi schimba culoarea, din galben intens in portocaliu si este legata (faceti proba cu picatura), retrageti vasul de pe foc. Puneti fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, capsati si dati la dunst uscat (intre paturi), rasturnand borcanele pe capac, pana a doua zi sau la racirea completa. Etichetati si dati la camara. Catina alba- Hippophae rhamnoides- este una din plantele medicinale miraculoase si este considerata un adevarat campion. Se spune ca trebuie sa incepi si sa sfarsesti anul cu planta vietii!. Toate partile arbustului de catina contin proprietati uimitoare in tratarea diverselor boli. Puteti citi pe site, in Ghidul alimentelor un material despre catina alba. Nu-l treceti cu vederea si lecturati-l. Veti gasi multe modalitati de intrebuintare (culinare si medicale) ale catinei, precum si afectiunile pe care mica bobita portocalie de soare le poate ameliora sau invinge.