Asa cum i-am promis Antoniei revin cu o reteta de supa baza de peste, sau fond de peste. In functie de soiurile de peste folosite o puteti transforma in aspic de peste. Exemplu capatana de somn sau sturioni. Din pacate, nu locuiesc aproape de o balta sau un rau sa pot achizitiona si peste de apa dulce. Dar cum am marea aproape va prezint aceasta supa. Reteta de mai jos are si ceva crustacee, dar nu e neaparat nevoie sa folositi asa ceva, depinde de zona in care va aflati si gusturi. Dar:!: daca veti folosi crustacee sau moluste si veti avea invitati, sau lucrati in domeniu, sa va asigurati ca: rusine: veti prepara nimic cu aceasta baza ce ulterior va fi consumat de persoane alergice la crustacee. In ultimul timp s-au inmultit cazurile de asemenea alergii care pot fi fatale in necunostinta de cauza. Sa incepem Ca peste puteti pune si cozi si capete de orice peste aveti, apa dulce sau sarata, important e sa aveti cam 1 kg de peste in total pt cantitatile de mai sus. Vor iesi aprox 3, 200 supa clara la sfarsit. Daca vreti sa faceti aspic, recomand sa fierbeti mai mult, sa reduceti lichidul cam la jumate si sa folositi capatani de peste, ele sunt cele ce leaga supa. Va asigur ca savoarea supei este si mai puternica daca amestecati cele doua tipuri de peste. Pestele nu e nevoie sa fie curatat de solzi, daca eventual are, ci doar de intestine si branhii, caci branhiile amarasc si fac spuma. Spalati legumele si tocatile mai grosier, assa cum vedeti in poza. Nici macar patrunjelul nu trebuie sa fie tocat, daca aveti un pioc mai vested nu conteaza, se va fierbe cu totul. In oala in care veti fierbe supa - eu am folosit una de 5 l - puneti cele 2-3 linguri de ulei la incins. Puneti ceapa si usturoiul doar zdrobit cu latul cutitului la calit. Mestecati ca sa nu ardeti cam 3-4 minute. Puneit apoi si restul de zarzavaturi si aruncati linguroiul de sare grunjoasa- cred ca sunt cam 2 linguri de supa de sare. Mestecati ca sa se patrunda cu uleiul si sarea. Cand au lasat un pic de zeama puneti lingurita de boia, mestecati si stingeti cu cana de vin alb sec. Hehe, o sa radeti, dar nu aveam in casa nici o sticla de vin alb! Pardon, o Lacrima lui Ovidiu, dar e vin de desert. Asa ca aveam prin frigider o sticla de cava, un vin spumos/sampanie de pe la Rev, cu dopul de rigoare si mai era exact .... o cana! Asa ca supa mea e mai asa, nu stiu cum sa zic, mai rasfatata: p, mai eleganta, nu? Bun, odata stins cu vinul puneti tot pestele odata, dati cu batul o data si puneti cei 4 litri de apa. Lasati la foc mare pana cand incepe sa dea in clocot apoi reduceti la mediu -eu am lasat la 9- cam 30-40 minute. Stingeti focul, dati deoparte, lasati un pic sa nu va opariti si strecurati supa in alta oala. Pestele si legumele facute praf le aruncati, caci nu aveti ce sa faceti cu ele. Cand se mai domoleste din ars rationati baza de supa in casolete de plastic sau sticle de plastic in functie de viitoarele necesitati. Dar:!: nu uitati ca fiind lichid prin congelare isi va amri volumul si veti risca sa crapati recipientele de plastic in congelator. Umpleti-le cam trei sferturi cu supa, lasand un pic de spatiu. Baza asta de supa se foloseste la preparea sosurilor pe baza de peste si pt peste su a cremelor de crustacee si/sau fructe de mare. Inlocuieste cu succes pastiele concentrate de peste. Suap va iesi sarata, deci la fel trebuie sa aveti grija la cantitatile de sare ce le veti adauga la mancaruri. Este foarte concentrata, savuroasa, o puteti consuma ca un consomee, cu taitei, un ou crud rupt in supa fierbinte, etc.

Asa cum i-am promis Antoniei revin cu o reteta de supa baza de peste, sau fond de peste. In functie de soiurile de peste folosite o puteti transforma in aspic de peste. Exemplu capatana de somn sau sturioni. Din pacate, nu locuiesc aproape de o balta sau un rau sa pot achizitiona si peste de apa dulce. Dar cum am marea aproape va prezint aceasta supa. Reteta de mai jos are si ceva crustacee, dar nu e neaparat nevoie sa folositi asa ceva, depinde de zona in care va aflati si gusturi. Dar:!: daca veti folosi crustacee sau moluste si veti avea invitati, sau lucrati in domeniu, sa va asigurati ca: rusine: veti prepara nimic cu aceasta baza ce ulterior va fi consumat de persoane alergice la crustacee. In ultimul timp s-au inmultit cazurile de asemenea alergii care pot fi fatale in necunostinta de cauza. Sa incepem Ca peste puteti pune si cozi si capete de orice peste aveti, apa dulce sau sarata, important e sa aveti cam 1 kg de peste in total pt cantitatile de mai sus. Vor iesi aprox 3, 200 supa clara la sfarsit. Daca vreti sa faceti aspic, recomand sa fierbeti mai mult, sa reduceti lichidul cam la jumate si sa folositi capatani de peste, ele sunt cele ce leaga supa. Va asigur ca savoarea supei este si mai puternica daca amestecati cele doua tipuri de peste. Pestele nu e nevoie sa fie curatat de solzi, daca eventual are, ci doar de intestine si branhii, caci branhiile amarasc si fac spuma. Spalati legumele si tocatile mai grosier, assa cum vedeti in poza. Nici macar patrunjelul nu trebuie sa fie tocat, daca aveti un pioc mai vested nu conteaza, se va fierbe cu totul. In oala in care veti fierbe supa - eu am folosit una de 5 l - puneti cele 2-3 linguri de ulei la incins. Puneti ceapa si usturoiul doar zdrobit cu latul cutitului la calit. Mestecati ca sa nu ardeti cam 3-4 minute. Puneit apoi si restul de zarzavaturi si aruncati linguroiul de sare grunjoasa- cred ca sunt cam 2 linguri de supa de sare. Mestecati ca sa se patrunda cu uleiul si sarea. Cand au lasat un pic de zeama puneti lingurita de boia, mestecati si stingeti cu cana de vin alb sec. Hehe, o sa radeti, dar nu aveam in casa nici o sticla de vin alb! Pardon, o Lacrima lui Ovidiu, dar e vin de desert. Asa ca aveam prin frigider o sticla de cava, un vin spumos/sampanie de pe la Rev, cu dopul de rigoare si mai era exact .... o cana! Asa ca supa mea e mai asa, nu stiu cum sa zic, mai rasfatata: p, mai eleganta, nu? Bun, odata stins cu vinul puneti tot pestele odata, dati cu batul o data si puneti cei 4 litri de apa. Lasati la foc mare pana cand incepe sa dea in clocot apoi reduceti la mediu -eu am lasat la 9- cam 30-40 minute. Stingeti focul, dati deoparte, lasati un pic sa nu va opariti si strecurati supa in alta oala. Pestele si legumele facute praf le aruncati, caci nu aveti ce sa faceti cu ele. Cand se mai domoleste din ars rationati baza de supa in casolete de plastic sau sticle de plastic in functie de viitoarele necesitati. Dar:!: nu uitati ca fiind lichid prin congelare isi va amri volumul si veti risca sa crapati recipientele de plastic in congelator. Umpleti-le cam trei sferturi cu supa, lasand un pic de spatiu. Baza asta de supa se foloseste la preparea sosurilor pe baza de peste si pt peste su a cremelor de crustacee si/sau fructe de mare. Inlocuieste cu succes pastiele concentrate de peste. Suap va iesi sarata, deci la fel trebuie sa aveti grija la cantitatile de sare ce le veti adauga la mancaruri. Este foarte concentrata, savuroasa, o puteti consuma ca un consomee, cu taitei, un ou crud rupt in supa fierbinte, etc. Se foloseste ca baza pt alte preparate pe baza de peste, sosuri, potrivindu-se de sare cu grija. Sau ca si consomee, supa de peste cu taitei/fidea, cu un crud rupt in supa clocotinda, aparte de foc.