Cresterea in inaltime
Cresterea in inaltime este stimulata in primul rand de gena (ereditar), alimentatie, exercitii fizice si odihna.
Pentru a creste, este necesar sa avem cartilajele deschise la terminarea oaselor lungi (tibie, femur, peroneu). Pentru a afla putem merge sa facem o radiografie la radiologie, medicul spunandu-ne daca avem sau nu cartilajele deschise. Depinde acum, cartilajele se inchid pana la varsta de 24-25 de ani, dar nu de cele mai multe ori. Se zice ca daca si-n momentele de relaxare simti o oarecum durere intepatoare in zona cartilajelor de la picior, ai sanse sa mai cresti.
Gena contribuie cu peste 85% din inaltimea corporala a unui om, aceasta se transmite mostenesc de la parinti, bunici si reprezinta un factor cheie pentru a afla de cand suntem copii daca o sa fim niste adulti inalti sau scunzi. Genele „varsa” din tata-n fiu hormoni de crestere, de aceasta etapa ocupandu-se hipofiza, o glanda endocrina mica, situata median la baza creierului, posterior de chiasma optica. De cele mai multe ori iti poti da seama dupa statura parintilor tai, daca parintii tai sunt oameni inalti, atunci si tu probabil o sa fii o persoanala inalta. Exista si o formula: se aduna inaltimea mamei si a tatalui copilului, se adauga 13 cm daca este baiat sau se scad 13 cm daca este fata, se imparte rezultatul obtinut la 2 si aceasta ar putea fi, cel putin, probabil, inaltimea mostenitorului la maturitate.
Alimentatia consta doar in mancarea sanatoasa, nu de tip fast-food, deoarece aceasta ingrasa si in perioada de pubertate/adolescenta poate fi o povara pentru corp, un bun exemplu fiind zicala romanului: „burta te trage în jos”, pentru ca e normal, daca esti un pic mai grasut, vei pierde din centimetrii, coloana nu ajungand la lungimea ei normala, spatiul dintre vertebre fiind unul mai diminuat.
Exercitiile fizice sunt de asemenea un factor important, unii oameni sustinand ca au adaugat cativa centimetrii in plus la inaltimea lor, chiar dupa varsta de 20 de ani prin diferite exercitii. Sportul este foarte important, deoarece in timpul stresului se degaja hormon in organism. Daca inca nu ai cartilajele inchise poti practica un sport precum basket, inot sau volei. Daca din nefericire ai cartilajele inchise poti opta la practicarea unor exercitii de stretching, coloana marindu-si spatiile dintre vertebre la dimensiunile naturale, un bun exemplu poate fi atarnarea la bara. Exista un mit cum ca daca faci genoflexiuni cu haltera pe spate ti-ai putea stopa cresterea, acesta nefiind adevarat daca le practici corect.
Odihna, nu in ultimul rand, trebuie sa fie suficienta pentru regenerarea sistemului nervos si a creierului, acolo unde se gaseste si hipofiza, cu rol important in secretarea de hormoni pentru cresterea in inaltime. Un somn bun nu se caracterizeaza doar prin orele dormite, ci si prin relaxarea si calitatea lui. Puneti-va la somn inainte de miezul nopti pentru un somn mai calitativ, rezultatele fiind mult mai bune pentru o recuperare si o vindecare mai buna.