Hranirea este un proces usor si la indemana. Ce este important, este maiaua naturala. Dupa ce am preparat maiaua si este la prima folosire trebuie sa luam din ea o cantitate mai mare pentru a prepara o paine de 600 gr. o cana de 200 gr este masura ideala. Cana se umple cu maia care se foloseste in procesul de fabricare a painii. Acuma ce trebuie facut??? Hranim maiaua ramasa. In cana cu care am masurat sau alta de aceasi dimensiune masuram faina, exact aceasi cantitate cat maiaua luata, punem peste maiaua ramasa in borcanul in care urmeaza sa o pastram si adaugam apa in cantitate dubla fata de faina (deci o cana cu faina+doua cani cu apa). Amestecam bine pana la omogenizare, punem capacul si pastram la frigider. Eu, pentru ca am un borcan in colturi si este foarte incomod procesul de omogenizare in cazul asta, am scos maiaua din borcan, am pus intr-un vas, am hranit acolo si am omogenizat, dupa care am repus in borcan. La a doua folosire si asa mai departe luam din maia ceva mai putin, circa o jumatate de cana pentru ca este deja veche si deja are un alt gust, mai intens si daca folosim prea mult schimbam gustul painii prea mult. Daca luam o jumatate de cana de maia, adaugam inapoi in borcan o jumatate de cana de faina si o cana de apa si omogenizam, acoperim cu capac si inapoi la frigider. Maiaua chiar daca sta la rece, lucreaza. Sa nu va speriati daca veti vedea cum se alege apa de faina si apa are o culoare galbnuie. Atata timp cat nu are culoare rosietica nu este nimic, este un proces firesc. Daca luam capacul de pe borcan si mirosim maiaua o sa simtim un miros puternic de tuica sau de ceva alcool si asta e normal. Pojghita daca face si asta e normal si ea se dizolva in maia daca omogenizam dupa ce hranim maiaua. Tot aici se poate adauga daca doriti dar nu e necesar si cate o bucatica de aluat de paine, el se va dizolva in maia cu timpul si va face procesul de fermentare si mai bun. . Prin procesul de hranire expus, putem pastra maiaua naturala ani de zile fara a avea nici o problema. Daca faceti paine saptamanal, maiaua se poate pastra la frigider, si daca stiti ca faceti paine doar ocazional atunci ea se poate pastra foarte bine si la congelator. Procesul de decongelare este simplu. Se scoate borcanul cu maia din congelator si se pune pe un gratar in frigider si se lasa acolo pana la decongelarea totala, apoi se scoate de la rece se ia o cantitate potrivita de maia din borcan, se lasa la temperatura camerei. Maiaua din borcan se hraneste, se omogenizeaza si se repune la congelator. Maiaua tinuta la temperatura camerei se foloseste cand nu mai este rece la framantarea aluatului pentru paineHranirea este un proces usor si la indemana. Ce este important, este maiaua naturala. Dupa ce am preparat maiaua si este la prima folosire trebuie sa luam din ea o cantitate mai mare pentru a prepara o paine de 600 gr. o cana de 200 gr este masura ideala. Cana se umple cu maia care se foloseste in procesul de fabricare a painii. Acuma ce trebuie facut??? Hranim maiaua ramasa. In cana cu care am masurat sau alta de aceasi dimensiune masuram faina, exact aceasi cantitate cat maiaua luata, punem peste maiaua ramasa in borcanul in care urmeaza sa o pastram si adaugam apa in cantitate dubla fata de faina (deci o cana cu faina+doua cani cu apa). Amestecam bine pana la omogenizare, punem capacul si pastram la frigider. Eu, pentru ca am un borcan in colturi si este foarte incomod procesul de omogenizare in cazul asta, am scos maiaua din borcan, am pus intr-un vas, am hranit acolo si am omogenizat, dupa care am repus in borcan. La a doua folosire si asa mai departe luam din maia ceva mai putin, circa o jumatate de cana pentru ca este deja veche si deja are un alt gust, mai intens si daca folosim prea mult schimbam gustul painii prea mult. Daca luam o jumatate de cana de maia, adaugam inapoi in borcan o jumatate de cana de faina si o cana de apa si omogenizam, acoperim cu capac si inapoi la frigider. Maiaua chiar daca sta la rece, lucreaza. Sa nu va speriati daca veti vedea cum se alege apa de faina si apa are o culoare galbnuie. Atata timp cat nu are culoare rosietica nu este nimic, este un proces firesc. Daca luam capacul de pe borcan si mirosim maiaua o sa simtim un miros puternic de tuica sau de ceva alcool si asta e normal. Pojghita daca face si asta e normal si ea se dizolva in maia daca omogenizam dupa ce hranim maiaua. Tot aici se poate adauga daca doriti dar nu e necesar si cate o bucatica de aluat de paine, el se va dizolva in maia cu timpul si va face procesul de fermentare si mai bun. . Prin procesul de hranire expus, putem pastra maiaua naturala ani de zile fara a avea nici o problema. Daca faceti paine saptamanal, maiaua se poate pastra la frigider, si daca stiti ca faceti paine doar ocazional atunci ea se poate pastra foarte bine si la congelator. Procesul de decongelare este simplu. Se scoate borcanul cu maia din congelator si se pune pe un gratar in frigider si se lasa acolo pana la decongelarea totala, apoi se scoate de la rece se ia o cantitate potrivita de maia din borcan, se lasa la temperatura camerei. Maiaua din borcan se hraneste, se omogenizeaza si se repune la congelator. Maiaua tinuta la temperatura camerei se foloseste cand nu mai este rece la framantarea aluatului pentru paine