Pentru ca este sezonul sparanghelului, am mai incercat inca o reteta cu sparanghel. De data aceasta am pregatit ravioli umpluti cu sparanghel si ricota cu un sos delicios de sparanghel, mascarpone si ricota. De ce am gatit iar o reteta cu paste? Pentru ca pastele sunt nutritive, gustoase si sanatoase. Pastele furnizeaza organismului nostru glucoza combustibilul crucial pentru creier si muschi. Pastele sunt o sursa excelenta de carbohidrati complexi, care ofera o eliberare lenta de energie, spre deosebire de zaharurile simple, care ofera un impuls rapid, dar trecator de energie. Pastele ofera o sursa buna de substante nutritive, inclusiv fier si mai multe vitamine b. Ele ne ajuta sa tinem un regim alimentar echilibrat (majoritatea dietelor recomanda ca pana la 65% din caloriile zilnice sa provina din carbohidrati). Au un nivel scazut al indicelui glicemic (ig), astfel incat pastele nu produc o crestere rapida a zaharului din sange (indicele glicemic masoara cit de rapid un carbohidrat declanseaza o crestere de zahar in sange) . Nu intamplator pastele sunt o mancare de baza a dietei mediteraneene. Aluatul de paste este foarte usor de realizat, asa ca eu prefer sa pregatesc pastele acasa si nu sa le cumpar. Cum se prepara aluatul: Se amesteca ouale cu faina, framantam cu mainile (daca nu avem un mixer pentru framantat aluaturi), adaugam un pic de apa (o ceasca mica) si formam o minge pe care o invelim in folie pentru ca aluatul sa nu se usuce prea mult pana il procesam mai departe. Este bine sa-l lasam 15 minute sa se odihneasca. Cit timp se odihneste aluatul pregatim umplutura. Curatam sparanghelul (partea mai lemnoasa), spalam si il taiem bucatele mici. Tocam ceapa marunt. Punem bucatelele de sparanghel si ceapa intr-o tigaie la foc mic, adaugand ulei de masline extravirgin si sare. Dupa ce le calim 10-15 minute le amestecam cu ricota, intr-un mixer. Intindem bine foile de aluat cu masina speciala pentru paste sau un facalet. Daca avem un dispozitiv special pentru ravioli, punem foile de aluat in dispozitiv si umplem cu amestecul de sparanghel cu ricota. In cazul in care nu avem dispozitiv de ravioli la masina speciala pentru paste (si nu avem nicimacar masina pentru paste) putem sa folosim inele de patiserie (sau un pahar de marime potrivita) si sa facem forme rotunde din aluat. Punem aluatul in cercul formelor si lipim aluatul intr-o forma de semiluna pe un blat de lucru presarat cu faina. Punem raviolii la fiert intr-o oala de apa clocotita cu sare. Lasam la fiert pentru cateva minute, apoi ii scurgem usor de apa cu o strecuratoare. Gatim varfurile de sparanghel cu ulei timp de aproximativ sapte minute, apoi le amestecam cu ravioli. Punem intr-o cratita la topit crema mascarpone cu ricota si adaugam sosul peste ravioli. Serviti, daca doriti, cu parmezan. Din ingredientele de mai sus mi-au iesit 8 portii de raviolii.

Pentru ca este sezonul sparanghelului, am mai incercat inca o reteta cu sparanghel. De data aceasta am pregatit ravioli umpluti cu sparanghel si ricota cu un sos delicios de sparanghel, mascarpone si ricota. De ce am gatit iar o reteta cu paste? Pentru ca pastele sunt nutritive, gustoase si sanatoase. Pastele furnizeaza organismului nostru glucoza combustibilul crucial pentru creier si muschi. Pastele sunt o sursa excelenta de carbohidrati complexi, care ofera o eliberare lenta de energie, spre deosebire de zaharurile simple, care ofera un impuls rapid, dar trecator de energie. Pastele ofera o sursa buna de substante nutritive, inclusiv fier si mai multe vitamine b. Ele ne ajuta sa tinem un regim alimentar echilibrat (majoritatea dietelor recomanda ca pana la 65% din caloriile zilnice sa provina din carbohidrati). Au un nivel scazut al indicelui glicemic (ig), astfel incat pastele nu produc o crestere rapida a zaharului din sange (indicele glicemic masoara cit de rapid un carbohidrat declanseaza o crestere de zahar in sange) . Nu intamplator pastele sunt o mancare de baza a dietei mediteraneene. Aluatul de paste este foarte usor de realizat, asa ca eu prefer sa pregatesc pastele acasa si nu sa le cumpar. Cum se prepara aluatul: Se amesteca ouale cu faina, framantam cu mainile (daca nu avem un mixer pentru framantat aluaturi), adaugam un pic de apa (o ceasca mica) si formam o minge pe care o invelim in folie pentru ca aluatul sa nu se usuce prea mult pana il procesam mai departe. Este bine sa-l lasam 15 minute sa se odihneasca. Cit timp se odihneste aluatul pregatim umplutura. Curatam sparanghelul (partea mai lemnoasa), spalam si il taiem bucatele mici. Tocam ceapa marunt. Punem bucatelele de sparanghel si ceapa intr-o tigaie la foc mic, adaugand ulei de masline extravirgin si sare. Dupa ce le calim 10-15 minute le amestecam cu ricota, intr-un mixer. Intindem bine foile de aluat cu masina speciala pentru paste sau un facalet. Daca avem un dispozitiv special pentru ravioli, punem foile de aluat in dispozitiv si umplem cu amestecul de sparanghel cu ricota. In cazul in care nu avem dispozitiv de ravioli la masina speciala pentru paste (si nu avem nicimacar masina pentru paste) putem sa folosim inele de patiserie (sau un pahar de marime potrivita) si sa facem forme rotunde din aluat. Punem aluatul in cercul formelor si lipim aluatul intr-o forma de semiluna pe un blat de lucru presarat cu faina. Punem raviolii la fiert intr-o oala de apa clocotita cu sare. Lasam la fiert pentru cateva minute, apoi ii scurgem usor de apa cu o strecuratoare. Gatim varfurile de sparanghel cu ulei timp de aproximativ sapte minute, apoi le amestecam cu ravioli. Punem intr-o cratita la topit crema mascarpone cu ricota si adaugam sosul peste ravioli. Serviti, daca doriti, cu parmezan. Din ingredientele de mai sus mi-au iesit 8 portii de raviolii. Cu pamezan ras.