Pentru maia: Se combina faina, drojdia si apa intr-un vas si se amesteca cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa stea la temperatura camerei peste noapte (cel putin 8 h, maxim 24 h). Pentru aluat: Inainte de a va apuca sa framantati aluatul, dati drumul ca cuptor la 250 de grade c. Daca cuptorul nu este sufficient de cald, nu veti obtine crustra crocanta tipica chiabattei. Este de preferat sa se faca aluatul la mana. Eu n-am facut asa, am utilizat robotul, spre rusinea mea Pasii sunt urmatorii: Se amesteca faina cu drojdia intr-un vas mai mare. Se pune maiaua, apa, laptele, sarea si se amesteca pana la omogenizare. Daca doriti, puteti pune si maslinele acum, sau le puteti pune mai incolo, cum am facut eu. Framantati luatul pana cand devine elastic si stralucitor. Dati o forma de bila aluatului si puneti-l la crescut intr-un castron uns cu ulei. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut timp de o ora jumatate, acoperit cu folie alimentara. Cand a crescut suficient arata pufos, iar cand il presati cu degetul, aluatul nu revine la forma initiala. Puneti faina cu generozitate pe suprafata de lucru (eu am pus cam multa, deci puneti ceva mai putina decat se vede in poze). Cu ajutorul unei spatula puneti aluatul intr-o singura bucata pe suprafata de lucru. Presarati faina si deasupra aluatului. Apasati aluatul incet si usor cu degetele, intinzandu-l usor. Impartiti-l in 4 bucati egale, pe care le impaturiti apoi in 3. Eu am ales sa pun maslinele acum, inainte de a impaturi fiecare bucata, spre treimea din mijloc. Presati marginile usor pentru a se lipi una de alta. La final, mai impaturiti-l o data in 2 pe lungime si intindeti-l un pic sa-i dati forma patratoasa. Puneti cele 4 bucati pe un prosop din bumbac pe care ati presarat in prealabil faina. Acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut timp de 30-45 de minute. Intoarceti tava cuptorului invers si presarati-o cu faina. Puneti bucatile de aluat pe tava. Stropiti-le cu apa si apoi dati-le la cuptor. Scadeti temperatura pana la 210 grade si coaceti timp de 20 de minute sau pana cand s-au rumenit bine.

Pentru maia: Se combina faina, drojdia si apa intr-un vas si se amesteca cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa stea la temperatura camerei peste noapte (cel putin 8 h, maxim 24 h). Pentru aluat: Inainte de a va apuca sa framantati aluatul, dati drumul ca cuptor la 250 de grade c. Daca cuptorul nu este sufficient de cald, nu veti obtine crustra crocanta tipica chiabattei. Este de preferat sa se faca aluatul la mana. Eu n-am facut asa, am utilizat robotul, spre rusinea mea Pasii sunt urmatorii: Se amesteca faina cu drojdia intr-un vas mai mare. Se pune maiaua, apa, laptele, sarea si se amesteca pana la omogenizare. Daca doriti, puteti pune si maslinele acum, sau le puteti pune mai incolo, cum am facut eu. Framantati luatul pana cand devine elastic si stralucitor. Dati o forma de bila aluatului si puneti-l la crescut intr-un castron uns cu ulei. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut timp de o ora jumatate, acoperit cu folie alimentara. Cand a crescut suficient arata pufos, iar cand il presati cu degetul, aluatul nu revine la forma initiala. Puneti faina cu generozitate pe suprafata de lucru (eu am pus cam multa, deci puneti ceva mai putina decat se vede in poze). Cu ajutorul unei spatula puneti aluatul intr-o singura bucata pe suprafata de lucru. Presarati faina si deasupra aluatului. Apasati aluatul incet si usor cu degetele, intinzandu-l usor. Impartiti-l in 4 bucati egale, pe care le impaturiti apoi in 3. Eu am ales sa pun maslinele acum, inainte de a impaturi fiecare bucata, spre treimea din mijloc. Presati marginile usor pentru a se lipi una de alta. La final, mai impaturiti-l o data in 2 pe lungime si intindeti-l un pic sa-i dati forma patratoasa. Puneti cele 4 bucati pe un prosop din bumbac pe care ati presarat in prealabil faina. Acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut timp de 30-45 de minute. Intoarceti tava cuptorului invers si presarati-o cu faina. Puneti bucatile de aluat pe tava. Stropiti-le cu apa si apoi dati-le la cuptor. Scadeti temperatura pana la 210 grade si coaceti timp de 20 de minute sau pana cand s-au rumenit bine.