Aluat: Puneti intr-un vas, pe foc: untul, zaharul, sarea si apa. Cand incepe sa fiarba, indepartati-l de pe foc. Cu ajutorul unei linguri de lemn amestecati repede faina. Puneti inapoi pe foc, la o temperatura medie-mare, amestecand mereu, pana cand compozitia se dezlipeste de margini. Dureaza maxim 3 minute pana acest lucru se intampla. Transferati amestecul in vasul unui mixer si amestecati-l la viteza mica pana se raceste un pic (cam 1 minut). Cresteti viteza mixerului spre mediu si adaugati pe rand cate un ou intreg. Bateti pana cand se formeaza un mic varf atunci cand atingeti aluatul cu dugetul. Daca acest varf nu se formeaza, ca trebui sa folositi albusul de ou mentionat in ingrediente. Bateti-l usor separate, apoi adaugati-l in compozitie treptat, pana se comporta asa cum am mentionat mai sus atunci cand il atingeti cu degetul. Preincalziti cuptorul la 220 de grade. Pregatiti o tava pe care o tapetati cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Eu mi-am pus o hartie alba sub ea, pe care am trasat linii care sa ma ghideze atunci cand formeze eclerele. Inainte de a da tava la cuptor am scos hartia alba. Puneti aluatul intr-o punga sau intr-un pos si formati eclere de 10 cm lungime si cam 1, 3-1, 5 cm latime. (Eu am folosit un varful cu numarul 96). Asigurati-va ca exista ~5 cm intre ele atunci cand le asezati in tava. Aluatul ramas puneti-l in frigider. Dati tava la cuptor. Tineti 10 minute la 220 de grade, apoi scadeti temperatura pana la 175 si mai coaceti inca 20-30 de minute sau pana se rumenesc (eu le-am tinut pe ale un pic mai mult decat trebuia, sunt cam prea rumenite). Scoateti-le pe un gratar si lasati-le la racit. Cresteti temperatura cuptorului din nou la 220 de grade si pregatiti a doua tava de eclere (daca e cazul). Repetati procedeul de la prima tava. Crema de vanilie: Intr-un vas se amesteca 150 g lapte cu faina si galbenusul. Restul de lapte (600 g) se pune la fiert cu zaharul si untul. Peste acestea se toarna compozitia cu faina si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema (scade cam la 60% din volumul initial). La sfarsit, se adauga cativa stropi de vanilie (dupa gust). Pentru a verifica daca densitatea cremei e cea corecta, puteti face urmatorul test: scoateti lingura din crema si trasati cu degetul o linie la mijlocul ei. Daca de pe jumatatea de sus crema nu se scurge si nu atinge jumatate de jos, inseamna ca e gata. Dupa ce s-a ingrosat suficient, se transfera crema intr-un alt vas (eventual pus in apa rece sau pe uns trat de gheata) si se amesteca pana la racire. o puteti lasa la racit si in ritmul propriu, dar inainte de a o pune in eclere trebuie amestecata bine, din nou. Cand crema e gata, taiati eclere pe lungime, doar partial (cele 2 jumatati nu ar trebui sa fie separate). Pentru a exemplifica modul in care pun crema in ecler, poza arata 2 jumatati detasate. Dar modul corect in care se taie eclerul se regaseste in pozele precedente. Cu ajutorul posului, puneti crema intre eclere, cu generozitate. Glazura: Eu am facut cea mai simpla glazura posibila: Se iau 2 linguri de creme fraiche si se incalzesc in cuptorul cu microunde pentru 40 de secunde (se poate face si pe ochiul de la aragaz). Se pune ciocolata si se lasa 2-3 minute sa se inmoaie. Apoi se amesteca pana la omogenizare. Am glazurat eclerele cu ajutorul unui penson.

Aluat: Puneti intr-un vas, pe foc: untul, zaharul, sarea si apa. Cand incepe sa fiarba, indepartati-l de pe foc. Cu ajutorul unei linguri de lemn amestecati repede faina. Puneti inapoi pe foc, la o temperatura medie-mare, amestecand mereu, pana cand compozitia se dezlipeste de margini. Dureaza maxim 3 minute pana acest lucru se intampla. Transferati amestecul in vasul unui mixer si amestecati-l la viteza mica pana se raceste un pic (cam 1 minut). Cresteti viteza mixerului spre mediu si adaugati pe rand cate un ou intreg. Bateti pana cand se formeaza un mic varf atunci cand atingeti aluatul cu dugetul. Daca acest varf nu se formeaza, ca trebui sa folositi albusul de ou mentionat in ingrediente. Bateti-l usor separate, apoi adaugati-l in compozitie treptat, pana se comporta asa cum am mentionat mai sus atunci cand il atingeti cu degetul. Preincalziti cuptorul la 220 de grade. Pregatiti o tava pe care o tapetati cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Eu mi-am pus o hartie alba sub ea, pe care am trasat linii care sa ma ghideze atunci cand formeze eclerele. Inainte de a da tava la cuptor am scos hartia alba. Puneti aluatul intr-o punga sau intr-un pos si formati eclere de 10 cm lungime si cam 1, 3-1, 5 cm latime. (Eu am folosit un varful cu numarul 96). Asigurati-va ca exista ~5 cm intre ele atunci cand le asezati in tava. Aluatul ramas puneti-l in frigider. Dati tava la cuptor. Tineti 10 minute la 220 de grade, apoi scadeti temperatura pana la 175 si mai coaceti inca 20-30 de minute sau pana se rumenesc (eu le-am tinut pe ale un pic mai mult decat trebuia, sunt cam prea rumenite). Scoateti-le pe un gratar si lasati-le la racit. Cresteti temperatura cuptorului din nou la 220 de grade si pregatiti a doua tava de eclere (daca e cazul). Repetati procedeul de la prima tava. Crema de vanilie: Intr-un vas se amesteca 150 g lapte cu faina si galbenusul. Restul de lapte (600 g) se pune la fiert cu zaharul si untul. Peste acestea se toarna compozitia cu faina si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema (scade cam la 60% din volumul initial). La sfarsit, se adauga cativa stropi de vanilie (dupa gust). Pentru a verifica daca densitatea cremei e cea corecta, puteti face urmatorul test: scoateti lingura din crema si trasati cu degetul o linie la mijlocul ei. Daca de pe jumatatea de sus crema nu se scurge si nu atinge jumatate de jos, inseamna ca e gata. Dupa ce s-a ingrosat suficient, se transfera crema intr-un alt vas (eventual pus in apa rece sau pe uns trat de gheata) si se amesteca pana la racire. o puteti lasa la racit si in ritmul propriu, dar inainte de a o pune in eclere trebuie amestecata bine, din nou. Cand crema e gata, taiati eclere pe lungime, doar partial (cele 2 jumatati nu ar trebui sa fie separate). Pentru a exemplifica modul in care pun crema in ecler, poza arata 2 jumatati detasate. Dar modul corect in care se taie eclerul se regaseste in pozele precedente. Cu ajutorul posului, puneti crema intre eclere, cu generozitate. Glazura: Eu am facut cea mai simpla glazura posibila: Se iau 2 linguri de creme fraiche si se incalzesc in cuptorul cu microunde pentru 40 de secunde (se poate face si pe ochiul de la aragaz). Se pune ciocolata si se lasa 2-3 minute sa se inmoaie. Apoi se amesteca pana la omogenizare. Am glazurat eclerele cu ajutorul unui penson. Crema de vanilie poate fi amestecata si cu 2 linguri de frisca, in cazul in care va place aroma ei. Reteta pentru aluat e cica a Marthei Stewart. Eu am injumatatit reteta ei, de aceea apar cantitati care dau cu virgula. :) Aluatul se comporta foarte bine, a crescut foarte frumos, nesperat chiar.