Detalii Pastai Moldovenesti
Fiind sezonul fasolelor pastai, m-am gandit ca v-ar fi de ajutor aceasta postare. Fasolea este una din cele mai hranitoare legume, fiind bogata in substante proteice, amidon, glucide si saruri minerale: fier, calciu si sulf. Fasolea se spala in mai multe ape reci, se curata capetele si se rup in bucati de 2-3 cm lungime. Ceapa curatata se spala si se taie marunt. Intr-o cratita (eu folosesc o tigaie mare cu capac, are volumul de 3 litri) se pune uleiul, o ceasca de apa calduta si se lasa pe foc pana incepe sa fiarba. Se adauga ceapa, se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba inabusit. Cand ceapa s-a inmuiat, se pune fasolea, se amesteca usor dar bine, se adauga sare dupa gust si apa calda cat sa acopere continutul. Se lasa sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand. Daca fasolea nu este fiarta suficient dar lichidul s-a evaporat, se mai picura apa calda pana ce fasolele ajung la consistenta dorita (nu mi s-a intamplat dar e bine de stiut). Cand fasofea a fiert se adauga bulionul subtiat cu apa calda sau rosiile si verdeata tocata marunt. Se lasa pe foc sa mai dea cateva clocote (fasolea isi ia gustul de rosii si verdeata).
Fiind sezonul fasolelor pastai, m-am gandit ca v-ar fi de ajutor aceasta postare. Fasolea este una din cele mai hranitoare legume, fiind bogata in substante proteice, amidon, glucide si saruri minerale: fier, calciu si sulf. Fasolea se spala in mai multe ape reci, se curata capetele si se rup in bucati de 2-3 cm lungime. Ceapa curatata se spala si se taie marunt. Intr-o cratita (eu folosesc o tigaie mare cu capac, are volumul de 3 litri) se pune uleiul, o ceasca de apa calduta si se lasa pe foc pana incepe sa fiarba. Se adauga ceapa, se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba inabusit. Cand ceapa s-a inmuiat, se pune fasolea, se amesteca usor dar bine, se adauga sare dupa gust si apa calda cat sa acopere continutul. Se lasa sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand. Daca fasolea nu este fiarta suficient dar lichidul s-a evaporat, se mai picura apa calda pana ce fasolele ajung la consistenta dorita (nu mi s-a intamplat dar e bine de stiut). Cand fasofea a fiert se adauga bulionul subtiat cu apa calda sau rosiile si verdeata tocata marunt. Se lasa pe foc sa mai dea cateva clocote (fasolea isi ia gustul de rosii si verdeata). Se serveste fie rece, fie calda cu mujdei de usturoi si mamaliga sau salata de care va place (indicata fiind salata de castraveti).