Fructele se spala se decojesc (lamaia daca este bio se feliaza cu coaja cu tot) portocala se decojeste si se desparte in segmenti, piersica se feliaza, pepenele se taie cubulete. Murele (zmeura) congelata se pune direct de la congelator, ananasul se scoate din conserva si sucul se pastreaza (se foloseste la sangria sau nu, dupa dorinta). Se pun toate fructele intr-un vas, se adauga deasupra mierea de albine (zahar sau sirop, depinde de ce folositi) si se toarna vinul deasupra. Se adauga apoi sucul de ananas daca folositi si siropul de zmeura, se amesteca usor sa nu spargem fructele si punem la frigider peste noapte. Sprite sau 7 Up se pastreaza la frigider si il turnam deasupra chiar inainte de momentul servirii. Zaharul (sau orice alt indulcitor folositi) se adauga in functie de gust. Eu in afara de cele dpua linguri de miere de albine nu am mai pus zahar pentru ca siropul de zmeura a fost dulce. Se serveste in pahare de vin cu gura larga, lichid impreuna cu fructe deasupra catorva cuburi de gheata, se decoreaza cu fructe proaspeteFructele se spala se decojesc (lamaia daca este bio se feliaza cu coaja cu tot) portocala se decojeste si se desparte in segmenti, piersica se feliaza, pepenele se taie cubulete. Murele (zmeura) congelata se pune direct de la congelator, ananasul se scoate din conserva si sucul se pastreaza (se foloseste la sangria sau nu, dupa dorinta). Se pun toate fructele intr-un vas, se adauga deasupra mierea de albine (zahar sau sirop, depinde de ce folositi) si se toarna vinul deasupra. Se adauga apoi sucul de ananas daca folositi si siropul de zmeura, se amesteca usor sa nu spargem fructele si punem la frigider peste noapte. Sprite sau 7 Up se pastreaza la frigider si il turnam deasupra chiar inainte de momentul servirii. Zaharul (sau orice alt indulcitor folositi) se adauga in functie de gust. Eu in afara de cele dpua linguri de miere de albine nu am mai pus zahar pentru ca siropul de zmeura a fost dulce. Se serveste in pahare de vin cu gura larga, lichid impreuna cu fructe deasupra catorva cuburi de gheata, se decoreaza cu fructe proaspete Din modesta radacina pe care a avut-o in Spania, Sangria a crescut ca sa devina o bautura foarte raspandita si cunoscuta in lume, o bautura care sta pe orice masa cu mare onoare, la orice fel de petrecere. Sangria este bazata pe traditionalul punch cu vin rosu, bautura care a avut un mare succes in intreasga Europa. Baza pentru acest punch era claret, care este denumirea britanica a cunoscutului vin de Bordeaux (Franta) Vinul este o combinatie intre Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot si pentru prepararea punch-ului se folosea si brandy precum si fructe proaspete. In secolele 17 si 18, Claret Cup Punch putea fi intalnit la toate mesele festive, sarbatori, petreceri, ocazii. De ce se pune asa mare accent pe vin? Va amintiti oare ca pana la timpurile moderne, apa nu era o bautura sigura, ea se folosea cu precadere la spalatul hainelor, a corpului, a cailor, nicidecum ca bautura. Laptele era considerat aliment pentru bebelusi si asta insemna ca si copilasii de 4 - 5 anisori erau candidati fideli alcoolului care era considerata cea mai sigura bautura pentru ca distrugea bacteriile din bautura. In multe gospodarii se facea vin din fructele care se gaseau in zona respectiva si asa a devenit foarte natural sa se adauge fructe proaspete alcoolului pentru a-i da o alta aroma. Uitandu-ne mai adanc (specific) in Spania, vedem ca regiunile au fost populate pe hectare intregi cu vii, de catre romani (200 i.e.n.). Un comert viticol foarte activ s-a pornit atunci si spaniolii au ajuns sa asigure marea parte a necesarului de bautura pentru cerintele Romei. Strugurii rosii au crescut foarte bine pe pamanturile Spaniei si de atunci si pana in prezent lumea intreaga se bucura de aroma lor sub o forma sau alta. Localnicii numesc punch-ul lor in toate formele - sangria. In general Sangria se prepara cu vin rosu, dar se mai poate prepara si cu vin alb si in cazul asta fiind cunoscuta sub numele de Sangria Blanca. In partea de sud a Spaniei, sangria e numita de multe ori zurra si versiunea asta este pregatita cu piersici sau nectarine. In general Sangria se prepara din vin rosu, fructe suculente, sucul de fructe, lichid carbogazos si uneori brandy. Cand preparam in casa sangria, este bine sa folosim vin de calitate superioara si daca este posibil sa il tinem la rece peste noapte. Aceasta face ca fructele si vinul sa isi imprumute aromele si sa faca bautura mai buna. Pentru a avea o aroma autentica spaniola putem sa folosim rioja. Se serveste traditional dintr-o carafa de lut care are la gura un cioc care nu permite fructelor sa iasa din carafa, lasand sa se scurga lin doar lichidul aromat. Se mai poate servi in vas cu gura larga, in pahare de vin cu gura larga si ele si se serveste din vas direct cu polonicul. In cazul asta se scoate ichid cu fructe cu tot si se consuma ca atare. Asa cum am mai scris, sangria este o combinatie intre vin, suc de fructe, brandy sau lichiorul preferat sau in lipsa acestora se folosete suc carbogazos (7 up, sprite), fructe (piersici, mere, ananas, lamai, portocale, pepeni) indulcitori (sirop, miere sau zahar) si gheata. Datorita faptului ca sant multe retete si fiecare foloseste un alt tip de fructe, suc etc, procentul de alcool variaza intre 4-11 %. Nu se cunosc multe amanunte despre sangria si nici prea multe intamplari legate de aceasta licoare atat de cunoscuta in lume. Se serveste in Spania si in Portugalia in perioada de vara iar in partile de sud si est ale tarilor pe toata perioada anului. Surse: http: //www.wineintro.com/sangria/history.html wikipedia