Se taie smochinele in bucati mai mici, se aseaza intr-un castron, se toarna romul (daca folositi) peste ele, se adauga coaja de portocala si se completeaza cu apa pana le acoperim. Lasam la inmuiat pentru cateva ore, poate de seara pana dimineata (asta in cazul in care smochinele sunt foarte uscate, cum au fost ale mele). Cand sunt bine inmuiate se adauga putin zahar peste ele si se pun la fiert cu apa in care au stat. Cand apa a scazut suficient si s-a facut un sos lipicios si gros si smochinele sunt moi se iau de pe foc si se pun deoparte. Daca au prea mult sos pe ele se scurg, altfel blatul nostru va fi prea moale. Se lasa la racorit, dar sa nu fie reci de tot. Intre timp, biscuitii se pun intr-o punga de plastic si cu batatorul de carne sau cu sucitorul se sparg in faramituri fine. Daca mai raman bucati si mai mari nu e nici o problema, iar fulgii de ovaz se pun intr-o rasnita de cafea si se macina pana devin faina. Se aseaza biscuitii pisati intr-un castron, se adauga putina vanilie, faina de ovaz si daca este cazul inca putin zahar (dar numai daca este cazul, altfel va fi prajitura prea dulce). Cu un robot de bucatarie se macina smochinele pana devin pasta (daca mai raman bucatele mai mari nu e problema) si se adauga peste biscuiti impreuna cu gemul de smochine. Se omigenizeaza bine de tot dupa care se aseaza compozitia (va fi destul de tare si cam greu de manevrat) intr-o tava cu pereti detasabili si pe fundul careia am asezat o hartie de copt. Cu degetele apasam aluatul pe toata suprafata tavii si punem la frigider pana la racirea completa. intre timp batem frisca bine de tot cu zaharul adaugat dupa gust si adaugam vanilia daca folosim (daca se foloseste frisca gata batuta se adauga vanilie pudra, nu lichida) Branza de vaci o punem intr-un castron mai mare putin, adaugam cream cheese si smantana, batem bine cu mixerul pana la omogenizarea completa. Adaugam frisca si batem in continuare. Scoatem din frigider blatul deja racit si punem peste el jumatate din amestecul de branza, aranjam fructele congelate deasupra dupa care acoperim cu restul de crema. Nivelam si dam la frigider pantru cateva ore. Siropul de mure se incalzeste se adauga in el cateva mure prospete sau congelate si putina gelatina daca este cazul, si se fierbe 1 minut. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Gelatina daca se adauga nu se pune multa pentru ca dorim sa avem un sos gros si care curge nu un jeleu de fructe care sta teapan. In cazul in care nu aveti siropul atunci se pun fructele cu zahar dupa gust, vanilie si coaja de; portocala si cu apa la fiert, se adauga putina gelatina daca doriti si se fierbe cateva minute. Sosul trebuie sa fia mai gros, dar totusi sa curga atunci cand este rece, deci cantitatea de apa nu trebuie sa fie prea mare, poate cat sa acopere fructele cu doua degete.

Se taie smochinele in bucati mai mici, se aseaza intr-un castron, se toarna romul (daca folositi) peste ele, se adauga coaja de portocala si se completeaza cu apa pana le acoperim. Lasam la inmuiat pentru cateva ore, poate de seara pana dimineata (asta in cazul in care smochinele sunt foarte uscate, cum au fost ale mele). Cand sunt bine inmuiate se adauga putin zahar peste ele si se pun la fiert cu apa in care au stat. Cand apa a scazut suficient si s-a facut un sos lipicios si gros si smochinele sunt moi se iau de pe foc si se pun deoparte. Daca au prea mult sos pe ele se scurg, altfel blatul nostru va fi prea moale. Se lasa la racorit, dar sa nu fie reci de tot. Intre timp, biscuitii se pun intr-o punga de plastic si cu batatorul de carne sau cu sucitorul se sparg in faramituri fine. Daca mai raman bucati si mai mari nu e nici o problema, iar fulgii de ovaz se pun intr-o rasnita de cafea si se macina pana devin faina. Se aseaza biscuitii pisati intr-un castron, se adauga putina vanilie, faina de ovaz si daca este cazul inca putin zahar (dar numai daca este cazul, altfel va fi prajitura prea dulce). Cu un robot de bucatarie se macina smochinele pana devin pasta (daca mai raman bucatele mai mari nu e problema) si se adauga peste biscuiti impreuna cu gemul de smochine. Se omigenizeaza bine de tot dupa care se aseaza compozitia (va fi destul de tare si cam greu de manevrat) intr-o tava cu pereti detasabili si pe fundul careia am asezat o hartie de copt. Cu degetele apasam aluatul pe toata suprafata tavii si punem la frigider pana la racirea completa. intre timp batem frisca bine de tot cu zaharul adaugat dupa gust si adaugam vanilia daca folosim (daca se foloseste frisca gata batuta se adauga vanilie pudra, nu lichida) Branza de vaci o punem intr-un castron mai mare putin, adaugam cream cheese si smantana, batem bine cu mixerul pana la omogenizarea completa. Adaugam frisca si batem in continuare. Scoatem din frigider blatul deja racit si punem peste el jumatate din amestecul de branza, aranjam fructele congelate deasupra dupa care acoperim cu restul de crema. Nivelam si dam la frigider pantru cateva ore. Siropul de mure se incalzeste se adauga in el cateva mure prospete sau congelate si putina gelatina daca este cazul, si se fierbe 1 minut. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Gelatina daca se adauga nu se pune multa pentru ca dorim sa avem un sos gros si care curge nu un jeleu de fructe care sta teapan. In cazul in care nu aveti siropul atunci se pun fructele cu zahar dupa gust, vanilie si coaja de; portocala si cu apa la fiert, se adauga putina gelatina daca doriti si se fierbe cateva minute. Sosul trebuie sa fia mai gros, dar totusi sa curga atunci cand este rece, deci cantitatea de apa nu trebuie sa fie prea mare, poate cat sa acopere fructele cu doua degete.