Detalii Cum se face coliva cu Nuca
Mod de preparare: Graul se spala in cateva ape, pana cand ramane apa limpede (eu am avut instructiuni mai vagi, l-am spalat in doar 3-4 ape, deci apa mea nu e limpede). Se pune la inmuiat in apa calduta (nu fierbinte) pentru cateva ore. Eu l-am lasat vreo 3-4. Apoi, se scurge de apa si se pune intr-un vas yena sau orice tava de pus in cuptor. Se toarna peste el cele 5 cani de apa si se da la cuptor, la 160 de grade, pana cand se absoarbe toata apa. (la mine a durat cam 60-80 de minute). Nu am mestecat in grau cat a stat in cuptor. Se verifica graul sa fie fiert inainte de a opri cuptorul. In cazul in care e inca crocant, se mai poate pune jumatate de cana de apa si de mai da la cuptor pana se absoarbe si aceasta. Dupa ce a fiert, se lasa vasul la racit acoperit cu o folie de aluminiu. Cand graul e rece, puneti zaharul, nuca si esenta de rom. Amestecati usor, de jos in sus, asigurandu-va ca nu zdrobiti boabele de grau. Puteti ajusta mirodeniile dupa gust. Pentru a fi mai usor de impartit la biserica, noi punem coliva in pahare, pe care le ornam cu bombonele mici.
Cum se face coliva cu Nuca - Mod de preparare: Graul se spala in cateva ape, pana cand ramane apa limpede (eu am avut instructiuni mai vagi, l-am spalat in doar 3-4 ape, deci apa mea nu e limpede). Se pune la inmuiat in apa calduta (nu fierbinte) pentru cateva ore. Eu l-am lasat vreo 3-4. Apoi, se scurge de apa si se pune intr-un vas yena sau orice tava de pus in cuptor. Se toarna peste el cele 5 cani de apa si se da la cuptor, la 160 de grade, pana cand se absoarbe toata apa. (la mine a durat cam 60-80 de minute). Nu am amestecat in grau cat a stat in cuptor. Se verifica graul sa fie fiert inainte de a opri cuptorul. In cazul in care e inca crocant, se mai poate pune jumatate de cana de apa si de mai da la cuptor pana se absoarbe si aceasta. Dupa ce a fiert, se lasa vasul la racit acoperit cu o folie de aluminiu. Cand graul e rece, puneti zaharul, nuca si esenta de rom. Amestecati usor, de jos in sus, asigurandu-va ca nu zdrobiti boabele de grau. Puteti ajusta mirodeniile dupa gust. Pentru a fi mai usor de impartit la biserica, noi punem coliva in pahare, pe care le ornam cu bombonele mici. Eu las graul la racit peste noapte si prepar coliva chiar in dimineata in care merg la biserica, ca sa ma asigur ca nu se inmoaie de la zahar. Nu trebuie sa va ingrijorati daca graul pare prea nelegat cand s-a racit, se va inmuia numai bine cand adaugati zaharul.