Orezul se alege (daca e cazul) si se spala bine. Se pune apoi la inmuiat in apa fierbinte 30-60 de minute (cat se face compozitia). Ceapa se toaca si se pune in ulei la calit. Intre timp se toaca morcovii, cele 500 g de ardei grasi si patrunjelul. Cand e calita ceapa, se pun toate legumele peste ea. Se adauga si orezul scurs de apa in care s-a inmuiat. Se amesteca bine si se mai lasa pe foc vreo 10. Se pun apoi carnea, pasta de tomate si condimentele (sare, boia, piper, dafin). Acestea se pot ajusta dupa gustul fiecaruia. Se mai lasa la foc mic inca 10 minute, apoi sa da deoparte pana cand se pregatesc ardeii. Pregatirea ardeilor: Puneti o oala mare cu 4-5 l de apa la infierbantat. Turnati 3 linguri de otet si 1 lingurita de sare. Ardeii se spala bine, apoi se scot cotoarele. Cu un cutit, taiem cu grija de jur imprejurul coditei. Scoatem un dop , pe care-l curatam de seminte si caruia ii scurtam codita. Va fi folosit dupa ce vom umple ardeii. Cand i-am terminat de curatat, se oparesc in transe in apa fierbinte, mentionata mai sus. Se tin in apa cam 1-2 minute, pana isi schimba un pic culoarea si devin mai moi. Opariti acum si frunza de varza. Umplerea Cand atat compozitia, cat si ardeii sunt pregatiti, tapetati oala in care-i veti fierbe cu 1/2 din frunza de varza. Puneti 3-4 l de apa la infierbantat. o veti turna in oala cu ardei, inainte de a-i pune pe foc. Umpleti ardeii cu compozitie, lasand cam 5-7 mm loc pentru a pune capacul. Acesta pe pune cu fatza in jos. Se aliniaza ardeii in oala (eu am avut 2 randuri). Cand i-am terminat de umplut, se acopera cu restul de frunze de varza calita. Se toarna apa fierbinte peste ei, cam pana la jumatatea celui de-al doilea strat de ardei. Se pun pe foc scazut, si se tin vreo 2-3 ore, acoperiti. Eu i-am gustat inainte de a-i scoate, ceea ce ar trebui facut de oricine, pentru ca timpul de fierbere variaza in functie de oala, de ochi etc. Se servesc calzi, cu smantana din belsug.

Orezul se alege (daca e cazul) si se spala bine. Se pune apoi la inmuiat in apa fierbinte 30-60 de minute (cat se face compozitia). Ceapa se toaca si se pune in ulei la calit. Intre timp se toaca morcovii, cele 500 g de ardei grasi si patrunjelul. Cand e calita ceapa, se pun toate legumele peste ea. Se adauga si orezul scurs de apa in care s-a inmuiat. Se amesteca bine si se mai lasa pe foc vreo 10. Se pun apoi carnea, pasta de tomate si condimentele (sare, boia, piper, dafin). Acestea se pot ajusta dupa gustul fiecaruia. Se mai lasa la foc mic inca 10 minute, apoi sa da deoparte pana cand se pregatesc ardeii. Pregatirea ardeilor: Puneti o oala mare cu 4-5 l de apa la infierbantat. Turnati 3 linguri de otet si 1 lingurita de sare. Ardeii se spala bine, apoi se scot cotoarele. Cu un cutit, taiem cu grija de jur imprejurul coditei. Scoatem un dop , pe care-l curatam de seminte si caruia ii scurtam codita. Va fi folosit dupa ce vom umple ardeii. Cand i-am terminat de curatat, se oparesc in transe in apa fierbinte, mentionata mai sus. Se tin in apa cam 1-2 minute, pana isi schimba un pic culoarea si devin mai moi. Opariti acum si frunza de varza. Umplerea Cand atat compozitia, cat si ardeii sunt pregatiti, tapetati oala in care-i veti fierbe cu 1/2 din frunza de varza. Puneti 3-4 l de apa la infierbantat. o veti turna in oala cu ardei, inainte de a-i pune pe foc. Umpleti ardeii cu compozitie, lasand cam 5-7 mm loc pentru a pune capacul. Acesta pe pune cu fatza in jos. Se aliniaza ardeii in oala (eu am avut 2 randuri). Cand i-am terminat de umplut, se acopera cu restul de frunze de varza calita. Se toarna apa fierbinte peste ei, cam pana la jumatatea celui de-al doilea strat de ardei. Se pun pe foc scazut, si se tin vreo 2-3 ore, acoperiti. Eu i-am gustat inainte de a-i scoate, ceea ce ar trebui facut de oricine, pentru ca timpul de fierbere variaza in functie de oala, de ochi etc. Se servesc calzi, cu smantana din belsug.